
IMO: Viktige grep mot begroing og vaklende steg mot nullutslipp
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
Nyheter
Publiseringsdato: 24. juni, 2005
Skrevet av: Guro Hauge
Nyheter
Naturkraft:
Regjeringen trenger ikke sitte passive å se på at Norges første gasskraftverk blir bygget uten CO2-rensing. Tvert i mot kan dette være en gylden mulighet for regjeringen Bondevik til å ta miljøansvar.
Bruk forurensingsloven
For det første kan miljøvernminister Hareide aktivt bruke forurensingsloven. I henhold til forurensingslovens §18 kan regjeringen omgjøre Naturkrafts utslippstillatelse fra 2000 og pålegge CO2-rensing. Naturkraft har dessuten også levert en revidert utslippssøknad som ikke er ferdigbehandlet. Dette er levert fordi Naturkraft ønsker å bygge et større gasskraftverk enn det som opprinnelig var planlagt. SFT har gått inn for å støtte dette, et vedtak som er påklaget og derfor ligger til behandling i Miljøverndepartementet. Også her kan regjeringen stille krav til rensing.
Bellona oppfordrer derfor regjeringen bruke mulighetene de har og gå i aktiv dialog med Naturkraft for å få til rensing.
– Tenk hvilken triumf det vil være for Bondevik å komme fram til en avtale med Naturkraft om rensing av CO2. Dette er en unik sjanse for Bondevik å vise at han er en virkelig statsmann, slik han var da han gikk av på gasskraftsaken i 2000, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Brudd på konsesjonen
Miljøvernminister Hareide er også pliktig å følge opp at Naturkraft ikke bryter den allerede gitte konsesjonen. I denne er Naturkraft pålagt å tilrettelegge for CO2-rensing på gasskraftverket. Bellona mener at dette også må innebære en økonomisk tilrettelegging.
Et minstekrav må være en realistisk vurdering av kostnadene ved rensing av CO2. I årsmeldingen til Naturkraft for 2004 opererer selskapet med en kostnad på 400-500 kroner pr tonn renset CO2. Aker Kværner/Gasstek har nylig presentert en studie som tilsier at tiltakskostnadene for rensing ligger mye lavere. Faktisk opererer Naturkraft med dobbelt så høye kostnader som denne studien.
Photo: Foto: Erik Martiniussen/ Bellona
Subsidierer dyr forurensning
Rent samfunnsøkonomisk blir det også billigere for staten å gå inn for rensing enn å kjøpe kvoter i utlandet. Regjeringen gir Kårstø fritak for 95% av utslippene, noe som medfører en faktisk subsidiering av forurensende gasskraft. Bellona synes det er underlig at KrF går inn for dette, tatt i betrakting at partiet har programfestet ønsket om forurensingsfrie gasskraftverk. Med dagens CO2-priser for norsk industri tilsvarer den gratiskvoten Naturkraft har fått en subsidie på 200 millioner kroner i året. Dette er penger som heller kunne brukes til å rense utslippene mener Bellona.
– Nå er det opp til regjeringen å forstå at det er bedre å komme til enighet med Naturkraft om å rense CO2, enn å måtte bruke skattekroner på å handle kvoter utenlands, avslutter Hauge.
Kontaktperson: Guro Hauge, fagmedarbeider energi Bellona, mob: 918 78 318
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...
– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona...