Nyheter

Norne-utslippet større enn først antatt

Publiseringsdato: 8. desember, 2005

Skrevet av: Mette Martinsen

I slutten av november ble det observert et oljeflak i Norskehavet, som kom fra Norne-skipet. Utslippet ble dengang vurdert til å være på 43 kubikkmeter. Nye målinger viser imidlertid at utslippet var på hele 340 kubikkmeter.

Utslippet skjedde i forbindelse med nedstengning for oppgradering av Norne-skipet, ifølge produksjonsdirektør for Norne Jostein Gaasemyr. Umiddelbart etter ble det, ved hjelp av helikopter, anslått til å være 43 kubikkmeter. To dager etter hendelsen var det ikke mulig å se spor etter utslippet på overflaten, og anslaget virket sannsynlig.


Imidlertid viste Statoils massebalanseberegninger at utslippene var mye høyere enn først antatt, de var på hele 340 kubikkmeter. Gaasemyr sier til Bellona Web at årsaken til utslippet var en feiloperasjon fra Statoils side. Dette medførte at det kom olje inn i systemet som behandler produsert vann. Derfra gikk oljen videre til sjø.


– Vi tar dette veldig alvorlig, og det er helt klart at vi har en jobb å gjøre her. Vi følger kontinuerlig med, og har fortsatt flyovervåkning samt at vi får satelittfoto av området sier han, og disse viser at oljeflaket er i oppløsning. Gaasemyr presiserer at en undersøkelse er bestilt, samtidig som selskapet har satt i gang sin egen interngransning av hendelsen. Resultatet av denne vil foreligge senest om én uke.