Nyheter

Bellona på plass

Oljesøl i fjæra, Fedje.
(Foto: Jack Herheim/Bellona)

Publiseringsdato: 14. januar, 2007

Skrevet av: Jack Herheim

I dag, søndag, kom Bellona til Fedje for å observere omfanget av oljeutslippet etter at lasteskipet ”Server” forliste fredag kveld. Så langt kan vi slå fast oljevernberedskapen har klare svakheter, men at det er mindre olje enn fryktet i fjæra.

Det første som møtte oss var en gruppe dykkere fra Studentenes undervannsklubb Bergen. I regi av WWF skulle de hjelpe til med å rense en vik rett i nærheten av havaristen. De hadde nyinnkjøpte oppvaskhansker fra nærmeste bensinstasjon, men liten mulighet til å komme i gang med opprydningsarbeidet ettersom verken utstyr eller operasjonsledelse var på plass.

Ingen løfter

Betegnende for beredskapen er at det var flere reportere enn frivillige ryddemannskaper til stede. Utover dagen kom representanter for de ansvarlige myndigheter, først kommunalt ansatte, deretter Fylkesmannens miljøavdeling, og til slutt statsrådene Dag Terje Andersen og Helen Bjørnøy.

Nærings- og handelsminister Andersen, som for tiden også vikarierer som fiskeri- og kystminister, og miljøvernminister Bjørnøy sa at alt som er skjedd i forbindelse med forliset skal evalueres. Ifølge Dagbladet sa de også at regjeringen vil se på hele strukturen på beredskapen langs kysten.

Statsrådene hadde imidlertid ingen klare løfter å komme med til de opprørte fastboende.

Død fugl

Det er observert mye skadet og død sjøfugl på Fedje og på fuglereservatene i nærheten, selv om olja ikke har drevet i land i særlig grad. Fuglene dør selv med minimal kontakt med olje. Det ser ut som naturreservatet på Herdla, med over 220 fuglearter, i hovedsak har gått klar. Det er observert olje spredte steder på Askøy og i Øygarden.

Flere lokale, deriblant tidligere ansatte ved oljeverndeponiet som ble flyttet i 2004, gjorde allerede på lørdag en betydelig innsats. De klarte med noe etterlatt utstyr å samle tonnevis med olje, men det var dessverre ingen oppsugingskapasitet på stedet.

På grunn av det kraftige uværet natt til søndag slet lensene seg, og oljen blåste til havs.

Mindre olje enn antatt

Det er nå mindre olje i fjæra en først antatt. Den kraftige vinden og bølgene har hjulpet til med å bryte opp olja. Selv om dette er et utslipp av begrenset omfang, vil det kreve en betydelig innsats å få ryddet opp. Klare svakheter i oljevernberedskapen er avdekket. Bellona mener at dette forliset og utslippet må være en vekker i debatten om hva slags beredskap det skal være langs Norskekysten.

Først nå, to dager etter forliset, ankommer det mye oljevernutstyr på øya, i form av lenser, bark og annet utstyr. Kystverket antar at rundt 100 tonn olje driver til havs og at det vil være mulig å pumpe opp mye av dette når vinden løyer, før det treffer land.

Bellona følger situasjonen fortløpende.

 

MEDIA KAN KONTAKTE JACK HERHEIM (41 29 99 00) ELLER KONRAD PÜTZ (93 62 24 82) FOR YTTELIGERE KOMMENTARER FRA STEDET.