Nyheter

Tromsø Frp: «Velgerne er ikke opptatt av miljøet»

(Foto: Frp)

Publiseringsdato: 10. august, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Frp-kandidat Kristoffer Kanestrøm tror velgerne er opptatt av helt andre ting enn miljø- og klimaspørsmål. Han sier også at det uansett ikke er mulig å få gjort noe med miljøet i Tromsø. Bellona tror Frps villfarelse kan komme til å avgjøre valget i Tromsø.

Kanestrøm er andrekandidaten til Frp i Tromsø, en by der kampen om viktige verv vil bli hard fram mot valget. Mens andre partier setter miljøet høyt på agendaen, lar Kanestrøm temaet ligge:

– Folk flest bryr seg ikke så veldig om miljøsaken, og temaet er overdrevet lokalt, sa Kanestrøm til NRK Troms og Finnmark i forbindelse med valgkampåpningen.

– Miljø er viktig, men her i Tromsø får man ikke gjort så mye med miljøet. Det må tas internasjonalt hvis det skal monne slik at det har noe å si. Våre saker her i Tromsø er skole, eldre og veinettet i Tromsø, sa Kanestrøm.

Opptatt av andre ting

Kanestrøm mener å ha velgerne med seg i sin prioritering av saker foran valget. Ifølge ham bryr ikke velgerne seg om miljøspørsmål i kommune- og fylkestingvalget.

– Jeg tror når det kommer til stykket så er den jevne mann i gata i Tromsø opptatt av at ungene har en god skole, at foreldre og besteforeldre har en sykehjemsplass og at veiene er gode.

Taper valget?

Bellona var til stede under både Aps og Frps valgkampåpning i Tromsø tidligere denne måneden.

– I Tromsø kommer det til å bli knallhard kamp om ordførervervet og flertallet i bystyret mellom nettopp Ap og Frp. Kanestrøms utspill har vakt stor oppsikt og det kan godt være at Frp tapte valget på dette utpillet. Reaksjonene vi fikk fra fra en rekke velgere i Tromsø kan i alle fall tyde på det, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– At miljø blir en sentral sak i valgkampen i Tromsø er det ingen tvil om, sier han.

Hold matfatet rent

Da statsminister Jens Stoltenberg åpnet Aps valgkamp på Skarven i Tromsø lå Bellonas båt Kallinika rett utenfor med banneret ”Hold matfatet rent” godt synlig.

– Det er i år 20 år siden Bellona arrangerte sin første ”Hold Matfatet rent”-kampanje, men dessverre er slagordet like aktuelt i dag, sier Hauge.

Stoltenberg erklærte at miljø blir en av fire hovedsaker for Ap i årets valgkamp. Bellona er glad for dette, men regjeringens politikk med å tillate oljeboring i sårbare områder er et eksempel på at miljø ikke prioriteres.

Forvaltningsansvaret i nord

Bellona ønsker å utfordre regjeringen på at lokalpolitikken i nord også er geopolitikk mer enn noe annet sted i Norge.

– Vårt internasjonale forvaltningsansvar for nordområdene er stort. Regjeringen må legge til rette for næringsutvikling og levekår i nord som sikrer utvikling i regionen, også uten et ”oljeeventyr”, sier Hauge.