Stor interesse for skrogvask
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
Nyheter
Publiseringsdato: 26. september, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
– Vi er veldig glade for dette. Regjeringen legger opp til et hardkjør i det sårbare Barentshavet, så det er en lettelse å få høre at oljen på Snøhvit blir liggende, sier oljerådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.
Bellona protesterte da Statoil i vår fikk lov til å letebore etter olje på Snøhvit-feltet, men ble ikke hørt. Statoil fikk beholde sin utslippstillatelse, og fant i sommer olje i en avgrensningsbrønn vest på Snøhvit.
Aldri olje
Nå er dataene fra brønnen analysert og vurdert sammen med annen geologisk informasjon fra feltet. Statoil har konkludert med at det ikke vil lønne seg å hente ut oljen, og stanser utbyggingen.
Dette betyr at det heller ikke vil bli oljeutbygging på Snøhvit noen gang senere, for når produksjonen av gass fra Snøhvit starter opp vil det ikke lenger være mulig å utvinne oljen.
For lite
Årsaken til at oljeproduksjon på Snøhvit ikke vil lønne seg er først og fremst at forekomstene er for små, opplyser Statoil i en pressemelding.
– Analysene viser at tilstedeværende volumer av olje i denne strukturen er betydelig mindre enn det vi forventet å finne, sier Geir Pettersen, som er direktør for Tromsøflaket.
– Når dette blir vurdert opp mot mulige utbygningsløsninger og dagens kostnadsnivå, viser det seg at det ikke er regningssvarende å bygge ut og produsere oljen fra Snøhvit-strukturen, sier han.
Statoil har 33,53 prosent av rettighetene til Snøhvit-feltet. De andre rettighetshaverne er ifølge NTB Petoro (30 prosent), Total E&P Norge (18,40 prosent), Gaz de France (12 prosent), Hess Norge (3,26 prosent) og RWE Dea (2,81 prosent).
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
– Hvis Bellona ikke fantes, måtte vi ha funnet dere opp, sa generaldirektør for DG CLIMA i EU-kommisjonen, Kurt Vandenberghe, da han åpnet Bellonas C...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...