Photo: (Foto: Stan Shebs/Wikimedia)
Olje- og energidepartementet sendte i ettermiddag ut forslaget til utlysning for 20. konsesjonsrunde ut på høring.
Til tross for at Statens forurensningstilsyn (SFT) allerede i 1997 anbefalte at man ikke burde tillate oljeutvinning innenfor 72 km fra land, ligger flere av de foreslåtte blokkene kun 25-30 km fra den norske kyststripen. I dag finnes verken olje- eller gassproduksjon så nærme kysten.
– Dette er fullstendig uansvarlig av Haga! Dette kan rasere norskekysten! Hva hvis vi får en oljeulykke så nærme land, spør rådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.
Hun minner om at det bare er fire måneder siden Statfjord A-ulykken, den neste største oljeulykken i norsk historie.
Går mot seg selv
Blant de kystnære blokkene som Haga foreslår delt ut er åtte blokker utenfor Mørekysten. I dette området har silda et viktig gyteområde, og Haga foreslår dermed at oljeselskapene skal få tilgang til selve fødestua til silda.
Bellona mener det er ekstra betenkelig at Haga ønsker å tillate dette, når den rødgrønne regjeringen selv trakk flere av de samme blokkene tilbake i forrige konsesjonsrunde.
Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)
Her er det registrert 230 fuglearter og 54 av disse er truet og står i fare for å dø ut i Norge. Dette er fugler som Lundefugl og Lomvi, som er svært utsatt for oljesøl.
På YouTube kan du se en film fra fuglefjellet.
Rekordutlysning
Regjeringen foreslår å lyse ut hele 104 blokker i denne konsesjonsrunden. Aldri før har det blitt foreslått å lyse ut så mange blokker. Dersom forslaget går igjennom legges det til rette for en massiv utbygging av sokkelen, som vil føre til en enorm økning av Norges klimagassutslipp.
– Haga skyter seg selv i foten med dette forslaget. Hennes visjon om Norge som en klimanasjon henger ikke på greip når hun samtidig foreslår å legge til rette for en massiv utbygging på norsk sokkel, sier Sæther i Bellona.
Hva er en konsesjonsrunde?
Gjennom konsesjonsrunder lyser Olje- og energidepartementet ut såkalte blokker i Norges havområder, der oljeselskaper kan søke om tillatelse til å drive olje- og gassvirksomhet.
På forhånd har allerede oljeselskapene kommet med en ønskeliste til departementet over hvilke områder de har lyst at skal åpnes for utvinning på. Forslaget som nå sendes ut er den tjuende i rekken av slike konsesjonsrunder.