Nyheter

– Snøhvit hindrer klimaforliket

Kari Mette Darell Eliassen, påtroppende informasjonssjef ved Snøhvit, og Elisabeth Sæther, besøker Melkøya, et av Norges største punktutslipp.
(foto: tone foss aspevoll/bellona)

Publiseringsdato: 30. september, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

StatoilHydro har ingen konkrete planer om CO2-rensing av gasskraftverket på Snøhvit. Dette kom fram da Bellona og Natur og Ungdom (NU) besøkte Melkøya utenfor Hammerfest i dag.

– Snøhvit er et av de største punktutslippene i Norge. Anlegget står i veien for at stortingsflertallet skal nå i sine klimamål, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

Stortinget har gjennom klimaforliket vedtatt at Norge skal redusere sine CO2-utslipp med 30 prosent innen 2020. Uten rensing av Snøhvit er det høyst usikkert om dette målet lykkes.

Avventer Mongstad

StatoilHydro har ingen konkrete planer om CO2-rensing på Snøhvit-anlegget, og er ikke sikre på om de klarer å få på plass et renseanlegg innen 2020. Det kunne påtroppende informasjonssjef ved Snøhvit, Kari Mette Darell Eliassen, fortelle under miljøvernorganisasjonenes besøk i Hammerfest tirsdag.

– Vi avventer erfaringer med rensing på Mongstad, sier Darell Eliassen.

Opp til Solheim

Spørsmålet CO2-håndtering på Snøhvit er til behandling hos miljøvernminister Erik Solheim.

– Vi krever at Solheim pålegger StatoilHydro rensing av anlegget innen 2016, sier Sæther.

SFT anbefaler at Miljøverndepartementet gir StatoilHydro frist ut 2009 om å utrede hvordan de kan etablere CO2-rensing på anlegget, med en påfølgende tidsfrist.

– Skal en ha håp om å nå klimaforlikets mål, må en få på plass en rensing av Snøhvit, sier Ola Skaalvik Elvevold, nestleder, i NU, som også deltok på besøket på Snøhvit.

Media fikk ikke være med

Media fikk ikke være med på besøket på Melkøya. Dette beklager Bellona på det sterkeste. NRK Troms og Finmark skriver mer om det her.

– Vi skjønner godt at StatoilHydro ikke ønsker å vise fram Snøhvit. Her har de ikke mye å være stolte av. Snøhvit var den største enkelt årsaken til Norges rekordhøye klimagassutslipp i 2007, sier Sæther.

bodytextimage_300908-Melkoya-Nina-TFA-small.jpg Photo: (foto: tone foss aspevoll/bellona)

Dårlig signal til Russland

Koordinator for energiprosjektet ved Bellonas kontor i Murmansk, Nina Lesikhina, synes beskjeden fra StatoilHydro om de manglende planene for rensing var nedslående.

– En CO2-rensing av Snøhvit ville sendt et godt signal til Russland om rensing av Sthokman. Nå gjør man det motsatte, sier Lesikina, som ønsker mer fokus på CO2-håndtering i Russland, hvor dette foreløpig er relativt ukjent.

For pressen: kontaktpersoner i denne saken:
Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona, 975 27 954.
Tone Foss Aspevoll, informasjonsrådgiver i Bellona, 91 72 02 67.