–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 17. oktober, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Etter to-tre tiår med teoretiske utgreininger og forsøk, politiske debatter og utålmodig arbeid i miljøbevegelsen, er et avansert anlegg for rensing av CO2-utslipp for første gang oppe og går i Norge.
En av Bellonas eksperter på CO2-resning, dr. Aage Stangeland, får frysninger på ryggen:
– Nå er vi i gang! Vi har flyttet oss ut av laboratoriene og møterommene, og begynner med CO2-rensing i praksis. Det er utrolig viktig at det endelig skjer noe, sier han ivrig.
Milepæl
Bellona har lenge jobbet for at utslipp fra store punktutslipp som gasskraftverk, kullkraftverk, sementfabrikker skal fjernes og lagres trygt under bakken eller under havbunnen.
Stangeland viste i en Bellona-studie i fjor, at fangst og lagring av CO2 kan fjerne så mye som en tredel av alle CO2-utslippene i verden innen 2050.
– At Aker Clean Carbon nå har startet med rensing er en milepæl. Vi ser starten på det som er nødt til å bli en av de viktigste teknologiene for å redde klimaet, sier Stangeland.
Smiler
Bellona har jobbet med CO2-håndtering siden begynnelsen av 90-tallet. Under åpningen av testanlegget på Risavika Gas Centre i går, befant det seg en mann som har jobbet med CO2-håndtering enda lenger.
Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)
KronprinsenKronprins Haakon var den som åpnet testanlegget utenfor Stavanger i går, og han viste stor interesse for prosjektet da han ble vist rundt.
– For å møte klimautfordringen trenger vi mange initiativ og mange gode løsninger. Det er klart at CO2-fangst og lagring er en viktig del, og her går mange i Norge foran, sa kronprinsen.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...