Nyheter

Startet Norges første rensanlegg

Bellonas Aage Stangeland foran Aker Clean Carbons testanlegg for CO2 på Risavika Gassenter.
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 17. oktober, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

I går åpnet Aker Clean Carbon Norges første ordentlige testanlegg for CO2-rensing utenfor Stavanger. Bellonas Aage Stangeland sier at det er fantastisk å se at teknologien endelig blir tatt i bruk.

Etter to-tre tiår med teoretiske utgreininger og forsøk, politiske debatter og utålmodig arbeid i miljøbevegelsen, er et avansert anlegg for rensing av CO2-utslipp for første gang oppe og går i Norge.

En av Bellonas eksperter på CO2-resning, dr. Aage Stangeland, får frysninger på ryggen:

– Nå er vi i gang! Vi har flyttet oss ut av laboratoriene og møterommene, og begynner med CO2-rensing i praksis. Det er utrolig viktig at det endelig skjer noe, sier han ivrig.

Milepæl

Bellona har lenge jobbet for at utslipp fra store punktutslipp som gasskraftverk, kullkraftverk, sementfabrikker skal fjernes og lagres trygt under bakken eller under havbunnen.

Stangeland viste i en Bellona-studie i fjor, at fangst og lagring av CO2 kan fjerne så mye som en tredel av alle CO2-utslippene i verden innen 2050.

– At Aker Clean Carbon nå har startet med rensing er en milepæl. Vi ser starten på det som er nødt til å bli en av de viktigste teknologiene for å redde klimaet, sier Stangeland.

Smiler

Bellona har jobbet med CO2-håndtering siden begynnelsen av 90-tallet. Under åpningen av testanlegget på Risavika Gas Centre i går, befant det seg en mann som har jobbet med CO2-håndtering enda lenger.

bodytextimage_Oscar-Graff-liten.jpg Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Kronprinsen

Kronprins Haakon var den som åpnet testanlegget utenfor Stavanger i går, og han viste stor interesse for prosjektet da han ble vist rundt.

– For å møte klimautfordringen trenger vi mange initiativ og mange gode løsninger. Det er klart at CO2-fangst og lagring er en viktig del, og her går mange i Norge foran, sa kronprinsen.