Nyheter

Advarer oljetilhengerne mot svartmaling

Bellona og fiskere demonstrerte mot fiskeriminister Helga Pedersen da hun ankom Værøy.
(foto: bellona)

Publiseringsdato: 8. juli, 2009

Skrevet av: Elisabeth Sæther

Bellona-leder Frederic Hauge advarte sterkt mot å bedrive en total svartmaling av framtidsutsiktene til folk i Lofoten og Vesterålen da han deltok på et folkemøte om oljeboring på Værøy.

– Jeg møter mange unge folk med mange spennende prosjekter, både ungdom som vil inn i fiskeryrket og nyutdannede som ønsker å satse innenfor fornybar energi i regionen. Det er svært synd at oljetilhengerne svartmaler framtidsutsiktene fullstendig og peker på oljeboring som eneste framtidsretta næringsvei for Lofoten, sa Hauge under debatten.

Folkemøtet på Værøy fant sted på mandag, og ble arrangert av Værøy Fiskarlag og Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen sitt lokallag på Værøy.

– Skummel framtid

På folkemøtet deltok tidligere statsråd og ordfører Guri Ingebrigtsen fra næringsorganisasjonen for oljeboring, LoVe Petro, Bjørn Kjensli fra Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen, og Harald Adolfsen, ordfører i Værøy kommune og uttalt tilhenger av oljeboring utenfor Lofotkysten.

– Vi går inn i en skummel framtid, og oljevirksomhet utenfor kysten kan gi oss flere sårt trengte ben å stå på, sa Guri Ingebrigtsen under sitt innlegg.

Ingebrigtsen ønsket imidlertid Bellona sitt næringsseminar om potensialet for dyrking av tang og tare i Lofoten velkommen.

Stor skepsis mot oljeboring

Engasjementet fra salen var høyt, og samtlige innlegg fra salen uttalte en stor skepsis mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Værøy kommune er meget fiskeribasert og flere var blant annet bekymret for hva den igangsatte seismikkskytingen utenfor Vesterålen kunne bety for fisket.

– Fiskerne har all rett til å være bekymret. Hvis dette området blir åpnet for oljeboring vil man måtte skyte seismikk jevnlig så lenge det er olje og gass som kan pumpes ut fra Lofoten og Vesterålen, sa Hauge under debatten.

Du kan lese mer om seismikkskyting en utenfor Vesterålen her.