Nyheter

Motstanden øker

Reine i Lofoten en sommerkveld i 2007
(Foto: Frokor/Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 3. september, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Hele 55 prosent av de spurte nordlendingene sier i en undersøkelse gjennomført av InFact for NRK at de er i mot oljeboring i Lofoten i neste stortingsperiode. – Motstanden øker stadig, sier Bellonas Elisabeth Sæther.

– Dette viser at selv ikke oljeindustriens enorme makt og ressurser er nok til å stoppe folkebevegelsen mot oljeboring i nord, sier Bellonas fagrådgiver Elisabeth Sæther.

Godt fornøyd

Sæther er godt fornøyd med målingen som viser at 55 prosent av de spurte enten mener at oljeboring aldri bør tillates utenfor Lofoten og Vesterålen (10 prosent) eller at det ikke bør tillates før senere (40 prosent). For ett år siden var 47 prosent i mot.

– Folkeaksjonen og de etter hvert tallrike motstanderne har jobbet knallhardt den siste tiden med å vise konsekvensen av oljeboring for både miljø og fiskerinæringa i Lofoten. I tillegg har klimaperspektivet kommet fram i debatten, og vi har vist at det finnes alternativer til oljevirksomhet, sier Sæther.

Flere alternativer

Tidligere denne uken arrangerte Bellona et algeseminar i Lofoten hvor lokale politikere og næringslivsledere ble presentert mulighetsstudier for algeproduksjon i Lofoten og Vesterålen.

– Fiskerinæringa er den desidert viktigste næringa i Lofoten og Vesterålen. Den må få fortsette å blomstre, og i tillegg finnes det flere alternativer til hva folk kan leve av i dette området uten å åpne opp sårbare havområder for oljeleting, sier Sæther.

Feil vinkling

NRK Nordland har i dag presentert den samme målingen under overskriften ”Oljemotstanden svekket i Nord-Norge”. Den vinklingen mener Sæther at er helt feil:

– De framstiller det som om motstanden har sunket fra 47 prosent til 14 prosent, men da tar de jo bare med de som er for varig vern som motstandere. Dette svaralternativet fantes ikke på fjorårets måling, og da kan de ikke sammenlignes på en slik måte.

bodytextimage_nrk08.jpg Photo: (Grafikk: NRK)