Nyheter

Ber EU stoppe arktisk leteboring

Publiseringsdato: 13. juli, 2010

Skrevet av: Ola Innset

Bellona og flere andre organisasjoner ber EU stanse all leteboring i arktiske områder i påvente av undersøkelser fra utslippet i Mexico-golfen. I morgen møter EUs energikommissær oljeselskapene.

– De sårbare områdene i Arktis er det aller siste stedet vi bør bore etter olje. Det er simpelthen ikke verdt risikoen, sier Dr. Richard Dixon, leder av WWF Scotland i en pressemelding.

Borer utenfor Grønland

Sammen med Bellona og European Environmental Bureau har WWF sendt brev til EU-parlamentet der de krever at parlamentet går inn for en stans i all leteboring i arktiske områder.

Det britiske oljeselskapet Cairn Energy annonserte nylig at de har igangsatt leteboring utenfor Grønlands vestkyst. Det svenske firmaet Stena har på sin side flyttet en av sine rigger fra nettopp Mexico-golfen til områdene utenfor Grønland.

Sårbare områder

– Katastrofen som fortsatt utspiller seg i Mexico-golfen viser med all tydelighet at oljeselskapene ikke er i stand til å håndtere store ulykker, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Etter at amerikanske myndigheter forbød leteboring i Mexico-golfen ser vi nå at flere firmaer ser mot arktiske strøk isteden. Dette er voldsomt sårbare områder som vi ikke kan la oljeindustrien slippe til i, sier han.

Møter oljeselskapene

EUs energikommissær Günther Oettinger uttalte i forrige uke at «enhver ansvarlig regjering bør stanse alle boretillatelser».

– Dette er en helt riktig tilnærming til en problemstilling som vi ikke har tatt innover oss i Norge, sa Hauge da.

I morgen skal Oettinger i møte med representanter for oljeselskapene.

Samtidig kommer nyheten om at halvparten av oljeplattformene på norsk sokkel er utrangerte. Verst ut kommer allerede utskjelte BPs plattform ”Valhall” som omtales som ”gjennomrusten”.