Nyheter

Fortsatt olje i Golfen

Barbara Groves for Bellona

Publiseringsdato: 19. august, 2010

Skrevet av: Ola Innset

Over en måned etter at Macondo-brønnen i Mexico-golfen ble tettet er det svært uklart hvor mye av oljen som fortsatt er igjen i vannet. - Her har Deepwater Horizon-ulykken avdekket et stort kunnskapshull. Vi vet svært lite om oljens forvitringstid, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

For noen uker siden hevdet amerikanske myndigheter at «bare» 26 prosent av oljen som har lekket ut i Mexico-gulfen fortsatt er der. Nå hevder forskere fra University of Georgia at hele 79 prosent av oljen fortsatt befinner seg i vannet.

Ligger på bunnen

Den store forskjellen mellom forskernes og myndighetenes anslag skyldes blant annet uenighet dem imellom med tanke på når man faktisk kan si at oljen har forsvunnet.

Som forskerne selv sier så må oljen faktisk bli av et sted, og selv om man ikke kan se den med det blotte øyet betyr det ikke nødvendigvis at den er borte. Noe av oljen har fordampet, men mye har også sunket ned mot havbunnen og kan, avhengig av strømforholdene, flyte opp igjen til overflaten. Det fryktes også at det nå dannes et lag av asfaltgjørme på bunnen av Mexico-gulfen.

Bekymret

– Det kan virke som om BP og amerikanske myndigheter har vært alt for tidlig ute med å erklære faren for over. Bruken av dispergeringsmidler har dratt mye av oljen ned i vannmassene, noe som forlenger oljas levetid. sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han mener at usikkerheten rundt oljens forvitringstid er et stort kunnskapshull som må tettes i forbindelse med oljevirksomhet i Norge.

Ingen eksakt vitenskap

–  Dette er ikke en særlig eksakt vitenskap, og for vår del viser det hvor mangelfull den såkalte helhetlige forvaltningsplanen for nordområdene er. I Mexico-golfen har de mange naturlige bakterier som spiser olje, men det er enorm forskjell fra Mexico-gulfen til Norge når det gjelder nedbryting av olje, sier han.

– Dette vil vi fokusere på i vår høringsuttalelse til forvaltningsplanen, og også på vårt arrangement på ONS i Stavanger neste uke, sier han.

Urovekkende

Hauge mener også at det er urovekkende at det fortsatt er olje i vannet når det er over en måned siden oljeutslippet stanset den 15. juli.

– I Norge regner vi med at oljen vil forvitre innen 20 dager, men i dette tilfellet har den åpenbart ikke gjort det. Vi jobber nå på spreng med å finne ut mer om ulike oljetypers forvitringsegenskaper, sier han.