Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 19. august, 2010
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
For noen uker siden hevdet amerikanske myndigheter at «bare» 26 prosent av oljen som har lekket ut i Mexico-gulfen fortsatt er der. Nå hevder forskere fra University of Georgia at hele 79 prosent av oljen fortsatt befinner seg i vannet.
Den store forskjellen mellom forskernes og myndighetenes anslag skyldes blant annet uenighet dem imellom med tanke på når man faktisk kan si at oljen har forsvunnet.
Som forskerne selv sier så må oljen faktisk bli av et sted, og selv om man ikke kan se den med det blotte øyet betyr det ikke nødvendigvis at den er borte. Noe av oljen har fordampet, men mye har også sunket ned mot havbunnen og kan, avhengig av strømforholdene, flyte opp igjen til overflaten. Det fryktes også at det nå dannes et lag av asfaltgjørme på bunnen av Mexico-gulfen.
– Det kan virke som om BP og amerikanske myndigheter har vært alt for tidlig ute med å erklære faren for over. Bruken av dispergeringsmidler har dratt mye av oljen ned i vannmassene, noe som forlenger oljas levetid. sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Han mener at usikkerheten rundt oljens forvitringstid er et stort kunnskapshull som må tettes i forbindelse med oljevirksomhet i Norge.
– Dette er ikke en særlig eksakt vitenskap, og for vår del viser det hvor mangelfull den såkalte helhetlige forvaltningsplanen for nordområdene er. I Mexico-golfen har de mange naturlige bakterier som spiser olje, men det er enorm forskjell fra Mexico-gulfen til Norge når det gjelder nedbryting av olje, sier han.
– Dette vil vi fokusere på i vår høringsuttalelse til forvaltningsplanen, og også på vårt arrangement på ONS i Stavanger neste uke, sier han.
Hauge mener også at det er urovekkende at det fortsatt er olje i vannet når det er over en måned siden oljeutslippet stanset den 15. juli.
– I Norge regner vi med at oljen vil forvitre innen 20 dager, men i dette tilfellet har den åpenbart ikke gjort det. Vi jobber nå på spreng med å finne ut mer om ulike oljetypers forvitringsegenskaper, sier han.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...
Russland er i ferd med å trekke seg fra en internasjonal miljøavtale. Avtalen sørget for milliarder i internasjonal finansiering til opprydning av So...