Trump gjør EU viktigere
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesse...
Nyheter
Publiseringsdato: 28. oktober, 2010
Skrevet av: Ruth Astrid Sæter
Nyheter
Bellona har gått gjennom rapporten som konsulentselskapet Agenda Kaupang har utarbeidet på oppdrag fra Statoil. Agenda Kaupang opplyser at de forholder seg til tall fra Oljedirektoratet (OD) angående forventede ressurser av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.
– Konsulentselskapet har imidlertid gjort en feil når de har lagt tallene til grunn. I innledningen til rapporten skriver de at «Oljedirektoratet anslår utvinnbare petroleumsressurser på Nordland 6 og 7 til vel 200 mill Sm3 oljeekvivalenter.» Det er feil, påpeker Frederic Hauge – og utdyper:
– I ODs egen rapport omfatter anslaget på 200 mill Sm3 oljeekvivalenter hele området, altså Nordland V, VI og VII, Troms II, Vestfjorden og Eggakanten. Ifølge OD er det ikke mer enn i overkant av 129 mill Sm3 oljeekvivalenter på Nordland VI og VII. Vi stiller da spørsmål ved hvorfor Statoil legger til grunn større ressursestimater enn det OD har i sine egne rapporter?
– For oss virker det som om Statoil bevisst har blåst opp tallene for å skape et inntrykk av flere arbeidsplasser enn det som er reelt. Det er logisk at mer ressurser gir flere arbeidsplasser – men vi mener altså å kunne påvise at grunnlaget for utregningen er feil, og at antallet arbeidsplasser derfor må korrigeres. Ergo blir ikke ringvirkningene så gode som Statoil vil ha det til, tilføyer Hauge.
[picture1]Bellona stiller også spørsmål ved en annen forutsetning som er lagt til grunn i rapporten: forholdet mellom gass og olje.
– Rapporten tar utgangspunkt i tre forskjellige scenarier for petroleumsvirksomhet. I alle scenariene legger man til grunn at det skal produseres gass på Nordland VII – til tross for at det sannsynligvis er mye mer olje enn gass i dette området, påpeker Bellona-lederen.
Han fortsetter:
– Her blir ilandføring lagt til grunn i alle scenariene. Ilandføring vil naturligvis gi langt flere arbeidsplasser enn en offshoreløsning. Vi stiller oss likevel tvilende til at ilandføring blir den valgte løsningen for området. Det holder å se på erfaringene etter Goliat – der valgte det aktuelle oljeselskapet, Eni, en flytende produksjonsløsning.
Rapporten fra Agenda Kaupang ble offentliggjort i går ettermiddag – hele to uker etter at Statoil presenterte konklusjonene fra rapporten. Bellona har etterlyst grunnlagsrapporten siden konklusjonene ble presentert – men fikk altså ikke tilgang til den før i går. Hauge er kritisk til metodikken:
– Statoil fikk presentere nyheten om mulige arbeidsplasser i nord, uten at vi, media eller andre kunne etterprøve gehalten i beregningene fordi selve rapporten ikke var klar. Nå har vi fått bekreftet det vi fryktet allerede for to uker siden, at tallene er oppblåst – og at folk i nord blir lovet noe Statoil trolig ikke vil kunne holde, sier Hauge.
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesse...
Stemmer forestillingen om at industrien er en miljøversting? Det var bakteppet for Bellonas teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn M...
– Vi jobber for en norsk forskrift som ikke krever oppsamling ved all vask av skipsskrog, og vil følge forskrifts-prosessen nøye for å sikre at det i...
– Bi-produkter fra hvitfisk-flåten og fiskeslam er bioressurser på avveie. Vi må finne løsninger slik at disse ressursene ikke går til spille. Det sa...