Nyheter

Statoil hauser opp Skrugard-funn

Foto: Bellona

Publiseringsdato: 2. april, 2011

Skrevet av: Ruth Lothe

- Feltet er på størrelse med Goliat, og det er ikke noe stort felt. Vi er bekymret for den opphaussingen Statoil gjør av funnet. Det kan jo ende med at det gjøres et utbyggingsvedtak i den reine rusen! Og det kan være skjebnesvangert for både lommeboka og miljøet, sier leder i Bellona, Frederic Hauge.

Funnet på Skrugard er langt fra et gigantfunn, slik det er blitt framstilt i enkelte medier. Estimatene viser at inneholder kun mellom 23 og 30 millioner kubikk olje.

 

Ble ikke meldt til børsen

Statoil innrømmer at funnet er lite. Det er ikke stort nok til å trigge en børsmelding engang, slik det ville vært naturlig å gjøre ved et stort funn. Statoils informasjonssjef Ola Anders Skauby sier til HegnarOnline at om «det hadde vært ansett som et stort funn er regelen at Olje- og Energidepartementet skulle fortalt om det først.” Det har de ikke gjort.

 

Gullfaks langt større

Til sammenligning var det 360 millioner kubikk utvinnbar olje på Gullfaks når dette ble funnet, sier Gøril Tjetland, CCS og energirådgiver i Bellona:

 

– På Gullfaks ligger det jo også like mye olje igjen som det man tror man har funnet på Skrugard. Hvorfor ikke heller sette inn kreftene på å utvinne resten av oljen der?

 

Utfordringene man har hatt med produksjonen på Gullfaks i år og i fjor viser at Statoil heller må bruke kapital og ressurser på å forsvarlig hente ut den oljen de allerede har funnet i overgangsfasen mot et samfunn basert på fornybare energikilder.

Ubygging i ren ekstase

Bellona er bekymret for at Skrugard nå skal bli utsatt for en turborask utbygging, kjørt gjennom i Oljedirektoratet i frykt for oljeabstinens i nær framtid. Erfaringene og utfordringene en møtte ved Snøhvitutbyggingen viser at både lommeboken og miljøet taper et slikt hodeløst tempo.

– Vi skal gjøre det vi kan – protestere og klage på utslippstillatelser og annet, sier Frederic Hauge.
Samtidig innrømmer han at Bellona i verste fall også kan satse på «å gjøre dårligere prosjekter bedre» fremover.

– Statoil og regjeringen må holde hodet kaldt, og se at dette i beste fall er et lite funn som kan gi noen synergier i forhold til gassproduksjonen på Melkøya, konkluderer Hauge.