
Oslofjorden trenger et pusterom – og hjelp fra fiskerene
Denne kronikken av Bellonas Jessica Hough, rådgiver marinbiologi og Alexander Ugland, prosjektleder bioøkonomi, ble først publisert i Akershus Amstid...
Nyheter
Publiseringsdato: 6. april, 2011
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Rettsaken mot Statoil startet i Alberta i Canada i dag, og det var et stort presseoppbud. Myndighetene i Alberta mener Statoil har overtrådt tillatelser i forhold til bruk av vann, og gitt falsk eller villedende informasjon om vannbruk til boreaktivitet og transportveier.
Tilsammen har de lokale myndighetene nå saksøkt oljeselskapet for 19 tilfeller av lovbrudd.
Miljøversting
Statoil startet opp det kontroversielle oljesandprosjektet sitt i Alberta i fjor. Oljesand er en av de mest utfordrende måtene å utvinne olje på, både av miljø- og klimahensyn.
– Vi kan ikke se noen grunn til at Statoil, med den norske stat som hovedeier, skal være involvert i oljesandvirksomhet. Dette er en type utvinning som har enorme utfordringer knyttet til så mange aspekter, og som har så enorme klimagassutslipp ved produksjon, at Statoil burde holde seg langt unna, sier Silje Lundberg, rådgiver i Bellona.
– Selv med den best tilgjengelige teknologien og de målsetningene Statoil har for produksjonsutslipp fra denne typen anlegg i fremtiden vil du ved oljesandproduksjon være en miljøversting – selv innen oljebransjen, forsetter Lundberg.
Må straffes strengere
Lundberg og kollega Gøril Tjetland i Bellona er i Canada i forbindelse med rettssaken og en omvisning på demonstrasjonsanlegget Leismer til Statoil i Alberta.
De frykter at Statoil kan slippe alt for lett unna sine miljøsynder, og at rettssaken bare ender med en mindre bot.
– Vi har anmeldt Statoil ved flere anledninger i Norge, for brudd på retningslinjer og regelverk. Likevel kan vi ikke se at de lærer fra gang til gang. Vi er redd de bare vil fortsette som før etter denne rettssaken også, sier Tjetland.
– Derfor krever vi at det skal være mulig å gå strengere til verks når et oljeselskap ikke følger reglene, spesielt i de tilfellene der regelbruddene kan føre til ulykker og alvorlige utslipp. Kanskje det må åpnes for straffeforfølging, sier Tjetland.
***
Omvisningen på Leismer-anlegget vil finne sted i morgen tidlig, kanadisk tid. Det neste rettsmøtet blir 30. juni i år. Fram til da skal partene gjennomgå dokumentasjonen i saken.
For mer informasjon:
Silje Lundberg, rådgiver olje, +47 913 31 729, silje@bellona.no – i Canada
Gøril Tjetland, rådgiver energi, +47 481 22 159, goril@bellona.no – i Canada
Denne kronikken av Bellonas Jessica Hough, rådgiver marinbiologi og Alexander Ugland, prosjektleder bioøkonomi, ble først publisert i Akershus Amstid...
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...