Bellonas innspill til industrimeldingen
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Nyheter
Publiseringsdato: 24. juni, 2011
Skrevet av: Ruth Lothe
Nyheter
Oljeminister Ola Borten Moe bruker den fattige delen av verden som argument for øke petroleumsproduksjonen i Norge, og sier det er nødvendig å opprettholde stor produksjon for å erstatte kull med gass.
Redde verden med olje?
– Dette er totalt misforstått, sier Bellona-leder Frederic Hauge:
– For det første vil økt olje- og gassutvinning i Norge føre til økt utslipp av klimagasser, noe som vil ramme fattige land hardest. Økonomisk sett vil eksport av olje til u-land tjene Norge, ikke fattige land.
– Klima er bortdefinert fra meldinga. Tittelen på meldinga er “ En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten”. Det er heller snakk om “Tæring på framtida”.
TFO-ordningen utvides
Ordningen med TFO eller ’tildeling av forhåndsdefinerte områder’ kom opp til evaluering fordi miljøfaglige myndigheter som Klif og Direktoratet for Naturforvaltning ba om det. De var bekymret for om ordningen ble gjennomført etter sine opprinnelige intensjoner. Bellona har tidligere kalt en del av tildelingene for sniktildeling, helt utenom demokratiske prosesser.
I stedet for å ta innover seg kritikken mot ordningen, så åpner denne meldingen for at enda større områder skal bli innlemmet i TFO.
Ordningen ble opprinnelig konstruert for å virke i såkalte ‘modne’ områder og gir anledning til petroleumsvirksomhet utenom de vanlige konsesjonsrundene.
Ordningen har lengevært misbrukt og ikke ‘modne’-områder har vært delt ut. Nå kan enda flere ikke-modne områder innlemmes. Olje- og energidepartementet viser sin mektige hånd og trosser glatt sine miljøfaglige etater, idet dagens melding nærmest gir blankofullmakt til å søke om tildeling av oljeboringsfelt overalt. Definisjonen på et TFO-område er nå at det oppfyller et eller flere av følgende tre kriterier:
– Hvis Bellona hadde vært oljeselskap hadde vi naturligvis tolket dette, særlig punktet om letehistorie, som at vi kan søke om å bore akkurat hvor vi vil, sier Frederic Hauge.
Ordningen utvides stadig og har beveget seg vekk fra sitt opprinnelige mandat.
– Dette skaper et massivt demokratisk underskudd. Verken politikere eller noen andre får anledning til å påvirke tildelingsprosessen.
– TFO-ordningen gjør at tildelingen blir standarisering på ett vis, sier Gøril Tjetland, fagrådgiver i Bellona.
– Lokale forhold vil alltid spille inn og gjøre det nødvendig med skreddersydde løsninger på de ulike feltene. Det er hasardiøst å tildele uten de nødvendige konsesjonsrundene.
Nye områder.
Borten snakker om ‘fullt trøkk’ i nye områder i sin presentasjon av meldingen.Han sier det nå skal gå fortere fra funn til utbygging. Barentshavet skal til pers, så snart delelinjen er underskrevet av Russland og Norge.
Værforholdene nord for Finnmark om vinteren og boring på dypere vann nærmere land burde tilsi økt fokus på sikkerhet og beredskap, men akkurat som klima er bortdefinert fra meldinga, er HMS heller ikke prioritert. Det er henvist til Arbeidsdepartementet og den kommende stortingsmeldingen om arbeidsmiljø- og sikkerhet.
På tross av at utilsiktede oljeutslipp har økt siden år 2000, så er det ingen nye tiltak som vil forbedre dette risikobildet i meldingen. Det ligger ingen føringer i meldingen som vil endre denne utviklingen.
Olje viktigere enn klima
Spørsmålet om å elektrifisere sokkelen er såvidt omtalt, men settes i sammenheng med den generelle enerergisituasjonen og ikke med klimautfordringene. Borten svarte på spørsmål fra salen etter presentasjonen, at denne problemstillingen overlater han til miljøverndepartemenet og klimameldingen som skal legges fram, angivelig til høsten.
Elektrifisering av sokkelen anses ikke som en av hovedmåtene å redusere utslippene fra oljeindustrien, enda det ville være tiltaket som virkelig hadde monnet.
Det er en kjent sak at petroeumsindustrien står for ni av de ti største punktutslippene av CO2 i Norge.
– Feigt og klimauvennlig, sier Frederic Hauge. Klimameldingen burde naturligvis ha kommet før denne meldingen. Det er et stort nederlag for miljøinteressene at regjeringen finner på at olje kommer før klima. Dette bryter med enhver logikk, hvis man virkelig tar klima på alvor.
Avfallshåndtering
Både boring i nye områder og økt utvinning i eksisterende felt vil skape økte mengder farlig avfall. Allerde i dag klarer ikke mottaksanleggene å ta imot alt avfallet som produseres.
– Meldingen tar ikke denne problemstillingen på alvor, sier fagrådgiver Sigurd Enge.
– Konsekvensen kan bli at vi får en rekke utilfredstillende avfallslager rundt om i Norge, lik det Bellona denne uken aksjonerte mot i Sandefjord.
En fremtidsstudie med fortidens øyne
Borten nevnte ikke klima eller miljø med et ord i sin presentasjon, men valgte å fokusere på rikdommen i landet vårt og nødvendigheten av å videreføre oljeproduksjon for å opprettholde det høye velferdsnivået i Norge.
Meldingen fokuserer heller ikke på rammevilkårene for oljeindustrien eller hvordan petroleumsnæringen skal redusere sin påvirkning på det ytre miljø.
Det er heller ikke lagt noen planer for forvaltning av oljebransjens kompetanse og infrastruktur, i overgangen til et bærekraftig nullutslippssamfunn.
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...
Norsk olje- og gassproduksjonen vil falle, men Regjeringen vil ikke planlegge for det. Forstå det den som kan. At norsk olje- og gassproduksjon ko...
– Jo flere vi er som sier det samme, jo lettere har vi for å bli hørt, sa Bellonas spesialrådgiver Stein Lier-Hansen og inviterte til dialog om regje...