Nyheter

Obama gir Helge Lund en rett venstre

Whitehouse.gov

Publiseringsdato: 19. januar, 2012

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

USAs president sier nei til rørledningen som skulle frakte olje fra Canada til Mexicogulfen. – Statoils bakstreverske satsing på tjæresand blir nå mindre lønnsom, og vi jubler for at Helge Lund får en fortjent nesestyver, sier Bellonas Svend Søyland.

Amerikanske medier melder i dag at president Barack Obama sier foreløpig nei til den omstridte oljeledningen som skulle gå fra Canada til Texas.

– Som ved et trylleslag ser Statoils grisete satsing på tjæresand mye mindre lukrativ ut, og dette er derfor en gledens dag for alle som er bekymret for klimaendringer, sier Svend Søyland, internasjonal seniorrådgiver i Bellona.

Løgner fra republikanerne

Etter flere år ved Bellonas Washington-kontor er Søyland godt kjent med amerikansk politikk, og han har fulgt saken om oljerørledningen Keystone XL tett i lang tid.

Han mener republikanerne, som i dag kritiserer Obama sterkt for avgjørelsen, har spilt et skittent og uærlig spill.

– Republikanerne sier at ledningen er nødvendig for amerikansk energisikkerhet. Det er en grov omskriving av virkeligheten: Faktum er at den er planlagt med det formål å få eksportert oljen til det internasjonale markedet. Hvis ledningen ikke blir bygget, vil oljen heller måtte selges i det nordamerikanske markedet, trolig til en lavere pris.

– Republikanernes mas om at Obama nå skaper høyere pumpepriser innenlands, er med andre ord løgn eller uvitenhet.

Mye tyder også på at rørtilhengerne har overdrevet hvor mange jobber som kan komme ut av prosjektet. Ifølge nyhetsnettstedet IPS har det blitt hevdet at det ville skapes «titusener av arbeidsplasser». State Department har på sin side beregnet at det kan være snakk om 6500 midlertidige arbeidsplasser, ifølge samme kilde. En studie fra Cornell University estimerer de permanente arbeidsplassene til 50.

Som den velrenommerte amerikanske miljøvernorganisasjonen NRDC påpeker, trengs det betydelig vekst i produksjonen av oljesand dersom kapasiteten i XL Keystone skal utnyttes.

Mektige motstandere

Gjennom sitt medlemskap i American Petroleum Institute (API) har Statoil lagt hardt press på Obama i oljerørsaken.

– Det gleder oss stort at Obama trosset den mektige oljeindustrien, og vi håper dette er et første viktig skritt mot en mer offensiv klimapolitikk fra Barack Obama. Vi gratulerer den amerikanske miljøbevegelsen med denne foreløpige seieren, sier Søyland.

Se liveopptak fra seminar om tjæresand under COP 17 i Durban her.