Nyheter

Lavere utslipp fra ukrainsk industri er mulig

Publiseringsdato: 24. oktober, 2012

Skrevet av: Magnus Borgen

Bellona deltar denne uken på et internasjonalt seminar i Ukraina, der målet er å vise frem løsningsorientert klimateknologi til ukrainske beslutningstakere. -Karbonfangst- og lagring er en viktig klimaløsning som dere kan benytte dere av allerede nå på kort sikt, sa Bellonas Keith Whiriskey til en lydhør forsamling i Donetsk i det østlige Ukraina.

Millionbyen Donetsk er mest kjent for sin industri, gruvedrift, solide økonomi, landets ledende fotballklubb og noen av Ukrainas fremste akademiske miljøer. Nå søker Donetsk-regionen også å være ledende innen karbonfangst- og lagring (CCS), og har derfor henvendt seg til Bellona både for å øke kunnskap om det faglige potensialet og hvordan ukrainsk næringsliv kan starte implementeringen.

 

–          Vi har i over et år jobbet med dette EU-støttede prosjektet, som det Nasjonale Universitetet i Donetsk er formelt vertskap for. Det er et privilegium å kunne jobbe med å overbevise allerede engasjerte ukrainske ledere om at karbonfangst- og lagring er en klimaløsning som de bør implementere nå på kort sikt, sier Keith Whiriskey i Bellona.

 

Bellonas internasjonale ekspert på karbonfangst- og lagring i BEST-programmet var invitert av Center of the Ukrainian Mining Industry til å snakke om muligheter for karbonfangst- og lagring (CCS) på et internasjonalt seminar på universitet i Donetsk.  Bellona jobber med et eget veikart for CCS i Ukraina, og ble bedt om å dele informasjon fra dette omfattende faglige arbeidet. Arbeidet er økonomisk støttet av blant annet det norske utenriksdepartementet, og vil følge i rekken av Bellonas internasjonale CCS-publikasjoner.

 

Foruten Bellona deltok EU-kommisjonen, det internasjonale energibyrået (IEA), det ukrainske energidepartementet, de nasjonale geologiske instituttene fra Polen og Litauen, samt ledende britiske og italienske CCS-eksperter på seminaret i den ukrainske gruvebyen.

 

Whiriskey berømmer vertskapet National University of Donetsk:

-Dette prosjektet er et regionalt veikart for å implementere CO2-fangst og –lagringsteknologi i det østlige Ukraina.  Bellona har stor tro på at prosjektet vil lykkes, for de tørster både etter akademisk og praktisk næringskunnskap om hvordan CCS skal implementeres. I tillegg har de vært dyktige på å samle sentrale internasjonale aktører, sier Whiriskey.

 

Fra Donetsk til Kiev

Bellonas team i Ukraina drar nå videre til hovedstaden Kiev for å diskutere klimagassutslipp på nasjonalt nivå.

-Vi reiser til Kiev for å møte sentrale nasjonale aktører her i Ukraina, for å innhente innspill til rapporten vi er i ferd med å utarbeide. Vi ser frem til å diskutere Bellonas prosjekt «CCS Roadmap for Ukraine» med noen av de dyktigste menneskene her i landet, avslutter Whiriskey.

 

For mer informasjon om Bellonas internasjonale CCS-arbeid, se her: http://bellona.org/ccs/home/best.html

Bellona har tidligere utgitt CCS-veikart for Hellas, Polen, Ungarn og Romania: http://bellona.org/ccs/ccs-news-events/publications.html