
Kobber kan hindre begroing på nøter
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. november, 2012
Skrevet av: Magnus Borgen
Nyheter
To år etter at myndighetene har gitt samtykketillatelse til boligplattformen Floatel Superior, begynte plattformen å krenge onsdag morgen. Ett av flyteelementene på boligplattformen begynte klokka 03.40 natt til onsdag å ta inn vann. Statoil har identifisert hull i en ballasttank på riggen, som antas å være et resultat av kollisjon med et fritthengende anker.
Bellona har iverksatt egen kartlegging av hendelsen.
-Vi søker nå svar på om denne sikkerhetsfaktoren er godt nok kartlagt, både når det gjelder sannsynlighet for at dette kan skje, og også konsekvenser for skadeomfang, sier Kristensen.
Frykter norsk dispensasjonskultur
Bellona reagerer med sterk bekymring på at vi nå opplever en ny plattformkrengning på norsk sokkel. I september sviktet det på Scarabeo 8. Nå er det store utfordringer på Floatel Superior.
-Det som skjedde i morgentimene i dag skal ikke skje. Her er det sannsynlig at det har vært et regelverksbrudd. Enten må eier og operatør ha sovet i timen, eller så er det norske tilsynssystemet altfor slepphendte med å innvilge dispensasjoner som ikke burde vært innvilget, sier Kristensen.
Bellona har lenge krevd at norske myndigheter tar nødvendige grep.
-Vi har lenge jobbet aktivt for at Petroleumstilsynet skal skjerpe sin kontrollvirksomhet på norsk sokkel. Bellona frykter at det har innarbeidet seg en dispensasjonskultur fra norske myndigheter, sier Bellona-rådgiveren.
Styrket motstand mot oljevirksomhet i nord
Bellona-leder Frederic Hauge mener hendelsen viser at oljeindustrien ikke har tilfredsstillende sikkerhetsrutiner til å drive oljevirksomhet i nord.
-Vi konstaterer at operatøren av Floatel Superior har ventet med evakuering av mannskap grunnet værforholdene. Bellona jobber nå med å finne ut om det var de 10 meter bølger eller mørket som førte til at mannskapet ikke ble evakuert på et tidligere tidspunkt, sier Hauge, som følger saken tett.
-Bellona understreker at vi håper evakueringen av mannskapet om bord går bra. Men hendelsen svekker tilliten til norsk petroleumsvirksomhet og tilsynsrutiner. Derfor representerer saken nok et trist eksempel på at vår motstand til oljevirksomhet i områder som Lofoten og Vesterålen er berettiget. Værforholdene i nordområdene er betydelig røffere enn det vi så i natt, avslutter Frederic Hauge.
For mer informasjon og ytterligere kommentarer, kontakt:
Fagrådgiver Karl Kristensen, mobil 93 28 07 74, karl@bellona.no
Kommunikasjonssjef Magnus Borgen, mobil 97 72 84 76, magnus@bellona.no
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Onsdag 19. mars publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) «State of the Global Climate 2024«. – Viser tydelig hvorfor klimapol...
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...