– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 22. oktober, 2013
Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit
Nyheter
Bellona anmeldte i 2010 Statoil etter at det hadde blitt oppdaget at giftige kjemikalier lekket ut fra avfallsbrønner på Veslefrikk-feltet.
Veslefrikk-lekkasjen var bare en av en rekke tilfeller der avfallsbrønner viste seg å ikke være tette.
– Disse lekkasjene utgjør de alvorligste giftutslippene i Nordsjøens nyere historie. De viser at norsk oljeindustri langt fra er så ren som den ønsker å gi uttrykk for, sa Bellona-leder Frederic Hauge da anmeldelsen ble sendt inn.
Stort forelegg
Saken ble henlagt av statsadvokaten i Rogaland i 2012. Dette vedtaket ble påklaget av Bellona og Miljødirektoratet, som også hadde anmeldt Statoil for lekkasjene på Veslefrikk.
Nå har altså Riksadvokaten delvis omgjort henleggelsen, og har avgjort at Statoil skal betale et forelegg på 10 millioner kroner.
I vedtaket, som Bellona har fått oversendt, skriver Riksadvokaten følgende:
«I perioden fra 1. januar 2002 til 5. november 2009, i forbindelse med injeksjon av oljebasert kaks samt olje- og kjemikalieholdig vann i bronn 30/3-A-23 A på Veslefrikkfeltet i Nordsjøen, unnlot Statoil ASA, eller noen som handler på vegne av foretaket, å foreta overvåkning og undersøkelser som var tilstrekkelige til at forurensning fra foretakets virksomhet ble oppdaget, kartlagt, vurdert og varslet slik at nødvendige tiltak kunne iverksettes.»
Har klaget på oppfølging
– Vi ser på dette som et gjennombrudd, og vi er veldig glade for at riksadvokaten har kommet til denne avgjørelsen, sier han.
Han sier at Bellona lenge påpekt at politiet er for dårlig med å slå nedpå straffbare forhold i norsk miljø og sikkerhetsregelverk offshore.
– Vi tok opp dette med riksadvokaten i et brev i sommer, og håper dette medfører en endring i gjeldende rettspraksis, sier Kristensen.
– Kan ikke skje med dagens systemer
– Dette er en alvorlig hendelse som ble oppdaget ved rutinemessig årlig inspeksjon av havbunnen rundt installasjonen. I etterkant har Statoil gjennomgått alle kaksinjeksjonsbrønner på norsk sokkel for å sikre at vi ikke får flere slike hendelser, sier Statoils informasjonssjef Ørjan Heradstveit til VG.
Han sier tilsvarende lekkasjer ikke kan skje med dagens systemer.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...