Nyheter

– Umoralsk av petroholiker Tord Lien

Illustrasjon: offshore
Illustrasjon: offshore
Thinkstockphotos

Publiseringsdato: 4. juni, 2014

Bellona reagerer sterkt på Olje- og energiminister Tord Liens uttalelser om at all norsk olje og gass skal opp. - Olje- og energiministeren har nå kommet ut av skapet som den petroholikeren han er, sier Bellonas Janne Stene.

Bellona reagerer sterkt på Olje- og energiminister Tord Liens uttalelser om at all norsk olje og gass skal opp:

– Olje- og energiministeren har nå kommet ut av skapet som den petroholikeren han er. Han gjør alt han kan for å hente opp alle ressursene på havbunnen, koste hva det koste vil, fastslår Janne Stene, leder for Bellonas energi- og klimaarbeid.

– Klima- og energieksperter er helt klare på at ¾ av de kjente globale fossile reservene må bli liggende under bakken hvis vi skal nå målet om ikke å overstige en 2 graders temperaturøkning. Mesteparten av det vi i dag har funnet må derfor bli liggende under havbunnen. Hvis vi fortsetter å hente ut olje og gass i dagens tempo så er vi på strak vei mot 6 grader, fortsetter hun.

Hvordan økt oljeutvinning passer som hånd i hanske med å takle klimautfordringene og redusere klimagassutslippene er en gåte for Bellona.

– Økt oljeforbruk gir økte utslipp, vanskeligere er det ikke, sier Stene.

Bellona mener Olje- og energiministeren med disse uttalelsene klart viser at han ikke har noen intensjoner om å bidra i det globale prosjektet for å redusere klimagassutslippet, ei heller at han har noen intensjoner om å stå ved regjeringens mål om å overoppfylle klimaforliket.

– Hvis vi øker aktiviteten på sokkelen,  må vi ta kuttene andre steder for i det hele tatt å kunne nå klimaforliket. Kanskje Lien har planer om å stenge ned kraftkrevende industri for å nå målet om et forsterket klimaforlik, undres Janne Stene.

– Det er fremdeles, i noen få år, rom for å benytte verdens fossile energikilder, men at Norge, som allerede har tjent seg søkkrike på oljen, skal støvsuge havbunnen for de siste ressursene kan ikke kalles annet enn umoralsk, konkluderer Janne Stene.