Nyheter

Mexicogolfen: Myndighetene skjuler skadene etter BP-katastrofen i 2010

Oljerester i koraller, Mexicogolfen
Oljerester i koraller, Mexicogolfen
Scott Porter/ Ecorigs YouTube video

Publiseringsdato: 10. september, 2014

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

New Orleans/ Houma, Louisiana – På laboratoriet til dykker, surfer og marinbiolog Scott Porter står det tett i tett med bøtter av koraller høstet fra oljeplattformer i Mexico-golfen. Inni korallene kan vi skimte en slags guffe og vannet de ligger i har den karakteristiske regnbueteinten som olje avgir.

Korallene er uunnværlige ledetråder til hvor resten av oljen og dispergeringsmidlet Corexit nå er å finne, fire år etter at BPs rigg Deepwater Horizon eksploderte og sank. Rester som utgjør kritisk helsefare for Mexicogolfens 40 millioner innbyggere.

– Koraller er ekstremt sensitive barometre på hva som finnes der ute og hvor, forteller Porter Bellona. – Det gråhvite stoffet der er oljerøykskyer, forklarer han og peker på det grumsete vannet i en tank med koraller han høstet i februar i år.

Oljerøykskyene er oksygenholdige vakuum med råolje og det dødelige dispergeringsmidlet Corexit, som kan forflytte seg mange titalls kilometer bort fra utslippskilden. I 2010 fant uavhengige forskere slike oljerøykskyer så store som 100 kilometer lange og 10 meter brede, i mange måneder etter at utslippet fant sted. Miljømyndighetene hevder nå at det ikke lenger finnes slikt i golfen.

Bellonas intervjuobjekt Scott Porter motbeviser dette med korallene sine, og anslår at 70 % av Mexicogolfens naturlige og kunstige korallrev nå er «dødsoner» takket være BPs utslipp – historiens største utslippskatastrofe.

Les hele denne historien og flere andre fra Bellonas dekning av Mexicogolfen fire år etter, på våre internasjonale sider.