Nyheter

Farvel, Helge Lund

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Dag Thorenfeldt

Publiseringsdato: 15. oktober, 2014

- Vi har hatt mange kamper med Helge Lund de siste ti årene, sier Bellona-leder Frederic Hauge, i anledning Statoil-sjefens avgang, kunngjort i dag. Her trekker han fram en rekke hendelser han vil huske Lund for.

I dag kom nyheten om at Helge Lund går av som Statoil-sjef med umiddelbar virkning. Bellona-leder Frederic Hauge takker for ti års kamp ved å se tilbake på en rekke hendelser som han vil huske Lund for.

– Jeg vil huske spesielt godt de gangene Lund lurte oss til å tro at han faktisk ville snu selskapet i en grønnere retning, gjennom satsing på havvind og CO2-fangst på Mongstad, og i stedet dro selskapet inn i skifergass og oljesand, sier Hauge.

Gullfaks-ulykken

Bellona-sjefen husker Helge Lund for hans passive holdning til Gullfaks C-hendelsen i 2010 , en hendelse som betegnes som kanskje den mest alvorlige på norsk sokkel de siste årene. – Bellona er fortsatt sjokkerte over måten Lund prøvde å avdramatisere denne hendelsen, sier Frederic Hauge.

– Helge Lund tok ikke sikkerheten på alvor verken før eller etter Gullfaks-ulykken. Gullfaks viste en ukultur i Statoil under Lunds ledelse, og det var Bellona som måtte tvinge sannheten ut av dem, sier Hauge.

Bellona anmeldte saken, og Statoil fikk senere 30 millioner i bot for forsømmelsene på Gullfaks, den nest-største miljøkriminalitetsboten i norgeshistorien etter Snorre A-ulykken.

– Nå ser vi også at sikkerheten er det første som ryker når Statoil sier opp ansatte. Drift og vedlikehold kuttes først. Det er en stor varsellampe, og det er dårlig gjort overfor de ansatte og alle som bor langs kysten, sier Hauge.

Samarbeid med Rosneft

Bellona-lederen peker på at Helge Lund også valgte å inngå et samarbeid med det russiske selskapet Rosneft, som ifølge russiske miljømyndigheter har verst «track record» når det gjelder oljesøl og miljøkriminalitet i Russland.

– Dette er et selskap som norsk sokkel burde vært forskånet mot, sier Hauge. – Den første leteboringen skjedde dessuten under sanksjonene mot Russland, legger han til.

Oljeløfter i Lofoten, Vesterålen og Senja

Hauge mener videre at Helge Lund har ført en uærlig kamp om Lofoten, Vesterålen og Senja: – Han har lurt de nordligste fylkene til å investere i olje og gass. Det kan vise seg å bli et dyrt feiltrinn. Man har sprettet champagnen i Finnmark, men med dagens fallende oljepris vil mye av oljen i nord bli liggende, fordi det ikke blir lønnsomt å hente den opp, sier Hauge.

Pushet nordlige grenser

Helge Lund har i sin tid som leder ført Statoil stadig lenger nord, mot Arktis og Grønland. – Han har pushet grensene i sårbare områder, sier Hauge.

Ny tid for Statoil

– Vi håper Helge Lunds avgang også markerer slutten for hans tenkemåte. Statoil-styret må nå finne en etterfølger som tenker langsiktig, visjonært og nytt, og evner å lede selskapet inn i en ny tid – inn i fornybarsamfunnet, avslutter Frederic Hauge.