Nyheter

Oljerapport hemmeligholdes

<small><i>Reine i Lofoten en sommerkveld.</i></small>
Reine i Lofoten en sommerkveld.
Frokor/Wikimedia Commons

Publiseringsdato: 25. november, 2014

Skrevet av: Ellen Viseth

Norsk olje og gass lover 1000 nye jobber i nord, men vil ikke vise fram rapporten eller tallene sine. - Fullstendig useriøst, mener Bellona-rådgiver Silje Lundberg.

Før helgen la Norsk olje og gass fram en rapport som lover store investeringer i Lofoten. Bellona har siden forsøkt å få lese den faktiske rapporten, men dette får vi ikke lov til. I stedet blir Bellona tilbudt en presentasjon fra Rystad Energy.

Bellona mener det er helt uhørt å love store investeringer og ringvirkninger til en region, uten å vise fram hvilke beregninger som ligger bak. Blant annet er det svært relevant hvilken oljepris man legger til grunn.

– At Rystad Energy og Norsk olje og gass ikke vil offentliggjøre rapporten i sin helhet er fullstendig useriøst. Dersom Bellona skal kunne gå gjennom denne rapporten og se hvor plausibel den faktisk er, trenger vi bakgrunnstallene – ikke de fine overskriftene, sier fagrådgiver Silje Lundberg.

Hun viser til at norske politikere tidligere har forsøkt å lure Nord-Norge ved å lokke med arbeidsplasser, og mener derfor at det er stor grunn til skepsis også nå:

SiljeLundberg_svh
Bellona-rådgiver Silje Lundberg.

– Denne regionen har blitt lovd gull og grønne skoger før, men hver gang har det vært talljuks og triksing. Ola Borten Moe lovet 33.000 arbeidsplasser, men det egentlige tallet var 400-1100 arbeidsplasser fra Namsos til Tromsø. Å stole blindt på oljeselskaper sine overskrifter er ikke bare naivt, det er også et risikospill uten sidestykke, mener Lundberg.

– Dersom norsk olje og gass ønsker en åpen debatt om petroleumsvirksomheten må de også offentliggjøre rapportene de bestiller, sier Lundberg.

Også seniorforsker Brigt Dale ved Nordlandsforskning har blitt nektet innsyn i rapporten.

– Jeg mener det er uryddig og problematisk. Politikk i dag lener seg i sterk grad på forskning, og det betyr at måten man tolker kunnskap på bør belyses. Men det får vi ikke mulighet til i denne saken, sier Dale til NRK.