Nyheter

Statoils oljesandvirksomhet i Canada kan rammes av ny politisk retning

Oil sands mining in Alberta
Oil sands mining in Alberta
Thinkstockphotos

Publiseringsdato: 12. mai, 2015

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Etter 44 år med de konservative med makten i oljestaten Alberta i Canada, vant venstrevridde The New Democratic Party (NDP) nylig valget. Partiet har blant annet lovet å bekjempe klimaendringer på en helt annen måte enn de konservative, noe som blant annet kan ramme Statoils oljesandvirksomhet i området. – Dette kan bety slutten for Statoils oljesandsatsning, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Det venstreorienterte partiet Alberta New Democratic Party har i valgkampen lovet å øke selskapsskattene for næringslivet og sagt at de vil vurdere å skru opp oljeindustriens produksjonsavgifter. Det rapporterer Wall Street Journal.

– Det norske samfunnet påføres kostnader av Statoils oljesandvirksomhet fordi tap eller dårlig lønnsomhet fører til at Statoil betaler mindre skatt enn de ellers ville gjort i Norge, forklarer Frederic Hauge. Han har i likhet med øvrig miljøbevegelse lenge vært motstander av oljesandprosjektet til Statoil.

– Statoils investering i Alberta er nærmest et veddemål på at klimaskeptikerne i Alberta skal få styre. Jeg er helt sikker på at de får et annet miljø å jobbe i fremover, og at dette vil påvirke selskapets lønnsomhet, sier Hauge. – På sikt kan dette bety slutten for oljesandsatsningen, spår han.

Leder for det seirende partiet, Rachel Notley, har kritisert den forrige regjeringen for å ha økt innbyggernes skatter og kuttet i utgifter for å dekke økende budsjettunderskudd. Likevel har partilederen i ettertid uttalt at den nye regjeringen vil jobbe med oljeindustrien, ifølge den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Avisen melder likevel om fallende aksjekurser for flere selskaper som er tungt inne i oljesand, etter valget.

Jim Prentice, avtroppende regjeringssjef, skal allerede ha foreslått en innskjerping av utslippskravene for oljeindustrien, i tillegg til avgiften for utslipp per fat over grensen. Det gjenstår å se om den nye regjeringen vil beholde forslaget, skjerpe det, eller komme opp med noe helt nytt.

Vil ikke spekulere

På spørsmål fra E24 om Statoil nå frykter forverrede rammebetingelser fra myndighetene, er oljeselskapet ordknappe:

– Vi ønsker ikke å kommentere i hvilken grad valget vil ha noen konsekvenser for virksomheten, sier pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, Knut Rostad, til E24. – Vi opplever at utvikling av industrien har en stor betydning både lokalt og nasjonalt i Canada, sier Rostad.

Selskapet vil ikke spekulere i hvorvidt lønnsomheten i virksomheten nå kan bli rammet.