Nyheter

– En dårlig ide å elektrifisere Melkøya

Frederic Hauge
Frederic Hauge

Publiseringsdato: 20. desember, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

–Equinor bør heller satse på CCS (karbonfangst og -lagring) på Melkøya. Det er langt bedre å rense Melkøya enn å trekke kabel gjennom et reinbeite-område. Både flytende og landbasert gasskraftverk med CCS bør utredes snarest. Hvis det ikke gjøres, og reinbeitedistriktene velger å gå til rettssak, kan det bli problematisk for regjeringen, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.

I dag ble det kjent at Equinor har bestemt seg for å rive gasskraftverket på Melkøya og drive fabrikken med elektrisitet over nettet. Bellona mener at kraft fra nettet er en dårlig ide, og lanserer flytende gasskraftverk med CCS (karbonfangst-og lagring) som den beste løsningen.

Da Melkøya ble vedtatt ble det lagt inn i konsesjonen at det skulle legges til rette for karbonfagst og -lagring, et vedtak Bellona kjempet for.

Bellona krever at Equinor offentliggjør hvilke vurderinger selskapet har gjort om CCS som alternativ til kraft fra land.

–Dersom Melkøya elektrifiseres med kraft fra land vil det legge beslag på store deler av kraften og dermed hindre nye grønne industrietableringer i fylket. Dette er en kjip julegave til distriktet, mener Hauge.

Bellona har utarbeidet et notat om flytende gasskraftverk med CCS som alternativ til elektrifisering:

Les notatet her.