Nyheter

Bellona arrangerte miljøtoppmøte i Lofoten

Robert F. Kennedy Jr. og Bellona-leder Frederic Hauge i Lofoten.
(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 29. juli, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Den kjente amerikanske miljøforkjemperen Robert F. Kennedy Jr. besøkte denne uka Bellonas båt i Lofoten, sammen med statsrådene Kristin Halvorsen og Erik Solheim.

– Det ville være tragisk hvis Norge som et foregangsland innen miljø haster inn i disse områdene, sier Robert F. Kennedy Jr. om norske oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kennedy er advokat og en kjent miljøvernforkjemper i USA. Han er også en sentral miljørådgiver for USAs president Barack Obama.

I går besøkte han Bellonas båt Kallinika i Lofoten, sammen med finansminister Kristin Halvorsen og miljøvernminister Erik Solheim.

USA lar olje ligge

Kennedy mener Norge har noe å lære av USA, og viser til at i USA er det store oljeforekomster utenfor blant annet kysten av Florida og California, som amerikanerne lar ligge.

Se NRKs innslag fra Kennedy-besøket i Lofoten.

Også tidligere i sommer fikk oljeletingen utenfor Lofoten og Vesterålen internasjonal oppmerksomhet. BBC sendte en lengre reportasje, med intervjuer med blant andre Bellona-leder Frederic Hauge og statsminister Jens Stoltenberg.

Hovedsak i valgkampen

SV vil gjøre Lofoten til en hovedsak i valgkampen.

– Dette er et spørsmål om framtida vår, sier Kristin Halvorsen, finansminister og leder av SV.

Også Erik Solheim var klar i sin tale om hva som må skje med oljen utenfor Lofoten og Vesterålen:

– Her er Bellona og SV enige; Ligg unna Lofoten, sier Erik Solheim.

bodytextimage_280709-Lofoten-Solheim-Hauge-Halvorsen-Small.JPG Photo: (Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Interessert i Oljefondet

Formålet med besøket i Lofoten var at Kennedy og de norske statsrådene kunne lære av hverandre i miljøpolitikk. Kennedy var særlig interessert og imponert over måten Norge under Halvorsen som finansminister har endret retningslinjer for forvaltning av Oljefondet.

– Deres måte å gjøre det på, er ekte demokrati, sa Kennedy.

– Bør etablere Statvind

Investor, norsk-amerikaner og grunnlegger av investeringsselskapet Tysvar, Lois Quam, var også blant gjestene på Bellonas båt Kallinika i Lofoten denne uka.

– Lofoten kan bli ledende innen grønn og fornybar energi. Norge bør etablere et selskap som for eksempel kan hete Statvind, på lik linje med Statoil. Nord-Norge har enorme muligheter til å trekke til seg internasjonal kapital som vil satse på ny energi, sier hun til Aftenposten.

Flertallet av befolkningen i Lofoten er mot oljeboring i området. En undersøkelse gjort
av Lofotposten viser at 54 prosent er mot oljeboring, 22 prosent er for og 34 prosent har ikke bestemt seg.