Nyheter

– Ola Borten Moe mistolker

Publiseringsdato: 12. mars, 2010

Skrevet av: Annicken Vargel

- Ola Borten Moe forstår ikke hva som skal til for å nå tograders målet, og mistolker IEA når han påstår at vi trenger mer olje etter 2030 for å løse klimaproblemet, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

Ola Borten Moe uttaler til VG i dag at oljeboring i Lofoten og Vesterålen er en mulighet for verdiskaping og vekst, og et svar på verdens behov for mer energi.

– Både næringspolitisk og klimapolitisk er dette skuffende fra en SPs fremste politikere. I stedet for å gradvis omstille norsk leverandørindustri til livet etter oljen, vil Borten Moe øke farten mot stupet. Åpning av Lofoten og øvrige nordområder for oljevirksomhet fremstår mer og mer som et veddemål mot en vellykket klimapolitikk, sier Frederic Hauge.

Borten mistolker

– Han mistolker IEA når han påstår at vi trenger mer olje etter 2030 for å løse klimaproblemet. Dette er helt feil. IEAs togradersscenarioer foreskriver en kraftig nedgang i oljeforbruket etter 2030, nettopp i den perioden Borten Moe ønsker å produsere i Lofoten, sier Hauge.

Hauge mener Borten Moes øvrige betingelser fremstår som naive – og som et påskudd for at SPs skal endre mening.
 
– Statoil vil hevde at de oppfyller betingelsene allerede, mens forskere vil si at beredskapen aldri blir i stand til å håndtere oljeutslipp under vanskelige forhold. Hvem skal Borten Moe høre på, når han skal vurdere om betingelsene er oppfylt, undrer Hauge.

Langt unna

Åpnes Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet i for eksempel 2011, vil utbyggingen starte etter år med utredning, leting og planlegging. Først om ti, femten år vil produksjon kunne starte opp. Om feltenes levetid er 20-30 år, skal vi altså produsere olje til 2050.