Nyheter

Bellonas Marius Holm i nettmøte om olje

Nestleder i Bellona, Marius Holm
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 16. april, 2010

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

– I Lofoten og Vesterålen kan ikke fiskeri og turisme kombineres med oljevirksomhet, og man risikerer å tape flere arbeidsplasser enn oljenæringen gir lokalt, skrev Bellona-nestleder Marius Holm i nettmøte med VGs lesere i dag.

VG netts lesere kunne i dag stille spørsmål direkte i nettmøte med Bellona-nestleder Marius Holm. Her er et av svarene hans, som ble gitt til et spørsmål om hvorfor en bør si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja:

1. I Lofoten og Vesterålen kan ikke fiskeri og turisme kombineres med oljevirksomhet.
2. Man risikerer å tape flere arbeidsplasser en oljenæringen gir lokalt. Dette har man sett ved Goliatutbyggingen hvor ENI lovet ilandsføringsanlegg og oljevernbase. Goliatutbyggningen medfører ingen arbeidsplasser lokalt, bare risiko.
3. Selv om risikoen reduseres er konsekvensene av et utslipp uakseptabelt store.
4. Klimaendringene gjør økosystemene i nordområdene mer sårbare.
5. Generelt er overvåkning og monitorering ved olje- og gassproduksjon ikke tilfredstillende – se hendelsene med lekkasjer i avfallsbrønner på Tordis og Veslefrikk i fjor.
7. Olje- og gassboring genererer store mengder avfall som oljeholding kaks, kjemikalier, overskudds produksjonsvann, radioaktivt vann og borebasert mud etc.

Du kan lese alle spørsmål og svar fra nettmøtet på VGs nettsider.