–Bioressurser på avveie
– Bi-produkter fra hvitfisk-flåten og fiskeslam er bioressurser på avveie. Vi må finne løsninger slik at disse ressursene ikke går til spille. Det sa...
Nyheter
Publiseringsdato: 10. mai, 2012
Nyheter
I en høringsuttalelse går Havforskningsinstituttet imot oljevirksomhet på en rekke sårbare og økologisk sentrale steder: De fraråder tildeling av hele 74 av de 86 utlyste blokkene i 22. konsesjonsrunde.
Bellona-rådgiver Sigurd Enge mener dette er et oppspill til fiskeri- og miljøvernministrene:
– Lisbeth Berg-Hansen og Bård Vegar Solhjell må nå ta sin oljekollega Borten Moe i hvert sitt øre og riste kraftig og synkront. Det må være grenser for hvor mange ganger oljeindustrien skal få det som de vil på bekostning av fiskeri- og miljøinteressene.
– Legg føre-var-prinsippet til grunn!
I høringsuttalelsen skriver Havforskningsinstituttet blant annet: «I våre vurderinger av miljøkonsekvensene av petroleumsaktivitet i de foreslåtte blokkene ser vi på konsekvensene av både operasjonelle utslipp (produsert vann, kjemikalier og borekaks) og uhellsutslipp i blokken. Et viktig element i denne rådgiving er bruk at føre-vâr prinsippet. Havforskningsinstituttet mener at man bør benytte føre-vâr prinsippet i situasjoner der det er stor grad av usikkerhet knyttet til forventede effekter av petroleumsaktiviteten og der det er realistiske muligheter for at disse effektene er store og vil ha vidtrekkende og/eller langvarige konsekvenser på økosystemet. I slike tilfeller bør man ikke tillate aktivitet frem til usikkerheten eller muligheten for alvorlige konsekvenser er redusert.»
– Havforskningsinstituttet har vurdert sårbarheten i forhold til de kommersielle fiskeartene og bunnfaunaen. I tillegg er de foreslåtte blokkene nær finnmarkskysten og nært iskanten en kjempeutfordring for oljevernberedskap. Kystlinje og iskant er svært viktig for økosystemet i Barentshavet og kan rammes hardt ved oljeutslipp, sier Sigurd Enge, fagrådgiver marin forvaltning i Bellona.
– På toppen av dette har Barentshavet blant verdens største konsentrasjoner av sjøfugl året rundt, som er ekstremt sårbare for oljesøl.
Flere kritiske uttalelser
Oljeleting kan true sjøfugl, skriver Direktoratet for Naturforvaltning (DN) i sin høringsuttalelse. Kort oppsummert er hovedpunktene i deres uttalelse følgende:
Også Klima- og Forurensningsdirektoratet (Klif) er skeptiske til omfanget og de sårbare områdene som er foreslått utlyst i Barentshavet. Klif peker på at oljevernberedskapen ikke kan håndtere aktiviteten dette forslaget representerer.
72 av de 86 blokkene er lokalisert i Barentshavet, mange av dem i store sammenhengende områder som vil representere en uakseptabel belastning både i form av utslipp av produsert vann og risikoen for uhell.
– Nå er det på tide at Solhjell og Berg-Hansen bruker sine fagetaters konklusjoner til å stagge olje- og energiministeren. Forvaltningsplanen er ikke etablert for at oljeselskapene skal få alt areal de peker på, slik Borten Moe ser ut til å tro. De må nå bevise at forvaltningsplanen brukes slik den er ment – som et redskap for forsvarlig forvalntnig av vår naturarv.
Rådgiver, marin forvaltning, Sigurd Enge, sigurd@bellona.no, 970 87 533
– Bi-produkter fra hvitfisk-flåten og fiskeslam er bioressurser på avveie. Vi må finne løsninger slik at disse ressursene ikke går til spille. Det sa...
Et nytt samarbeidsprosjekt skal se på løsninger for CO2-transport og -lagring for å få fortgang på CCS-satsning i nord. Nå har prosjektet fått bevilg...
– Dette blir den største omstillingen av det moderne Norge som vi har vært med på, sa Bellonas internasjonale sjef for fag og strategi, Joakim Hauge,...
Bellonas seniorrådgiver Olav Fjeld Kraugerud talte torsdag 17. oktober for Næringskomiteen på Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2025. ...