Nyheter

Går mot LO-nei til Lofoten

Bellonas skip Kallinika besøker Lofoten.
Bellonas skip Kallinika besøker Lofoten.
Bellona

Publiseringsdato: 19. oktober, 2016

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Det går mot et flertall for vern av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja på LO-kongressen neste år. - Dette vil endre norsk oljepolitikk fullstendig, sier Frederic Hauge.

Landsmøtet til Handel og Kontor vedtok i dag å støtte innstillingen fra forbundsstyret om å verne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring. Dermed går det mot et flertall for vern på LO-kongressen neste år.

– Jubelen sto i taket på Bellona-kontoret da vi hørte om vedtaket fra Handel og Kontor. LO har alltid vært en av de største pådriverne for å åpne disse sårbare områdene. Nå er vinden åpenbart i ferd med å snu i Lofoten-debatten, sier en oppglødd Frederic Hauge.

 

Vil påvirke Ap

Han tror det faktum at det ligger an til et Nei-flertall på LO-kongressen i mai, vil ha stor betydning for norsk oljepolitikk.

– Dette vil også legge et betydelig press på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Dersom Ap snur finnes det ikke lenger et politisk flertall for å lete etter olje og gass i disse områdene. Da er Lofoten endelig reddet, sier Hauge.

Han sier at Bellona i det siste har merket økt interesse fra fagbevegelsen angående mulighetene for nye arbeidsplasser utenfor oljen.

– Særlig er det stor interesse for CO2-fangst og -lagring. Mange ser de enorme mulighetene som ligger i at Norge kan ta imot og lagre CO2 fra resten av Europa. Her kan det skapes mange, grønne arbeidsplasser. AUF fattet en knallsterkt vedtak på sitt landsmøte, og dette kommer til å bli tema også på LO-kongressen og Arbeiderpartiets landsmøte, sier Hauge.

 

Norges oljeavhengighet bekymrer

Han tror den underliggende årsaken er en voksende bekymring for Norges oljeavhengighet.

– Den lave oljeprisen har fått både arbeidsgiverne og fagbevegelsen til å innse at dette eventyret varer ikke evig. Dermed har man begynt å innse at vi må redusere risikoen. Slik vi er rigget i dag, blir Norge enormt hardt rammet av svingninger og et eventuelt krakk i oljemarkedet, advarer Hauge.