Nyheter

Pressemelding: Ingen oljefunn ved Trænarevet

Frederic Hauge og Kallinika aksjonerer mot oljeriggen West Hercules sør for Lofoten i november 2019.
Frederic Hauge og Kallinika aksjonerer mot oljeriggen West Hercules sør for Lofoten i november 2019.

Publiseringsdato: 25. november, 2019

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

Oljeriggen West Hercules har forlatt Toutatisfeltet ved Træna og er på vei sørover. – Vi håper dette betyr at området nå får være i fred for oljeindustrien, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Oljeselskapet Wintershall DEA har sendt leteriggen sin sørover før det planlagte boreprogrammet er over. Bellona-leder Frederic Hauge tar dette som et sikkert tegn på at West Hercules har boret tørt.

– Vi ser nå at riggen beveger seg sørover og ingen fakling av gass, som er normalt ved funn, er observert av fiskere vi har vært i kontakt med i området, forteller han.

Oljeindustriens drøm om Lofoten knust
Det var knyttet store forhåpninger til denne brønnen hos oljeindustrien.

– De håpet at et storfunn ved Trænarevet ville snu motstanden og åpne opp for oljevirksomhet også i Lofoten, forteller Hauge.

Det er under en måned siden Bellona og Natur og Ungdom aksjonerte mot West Hercules-riggen da den var på vei for å starte leteboringen.

– Dette er gode nyheter for alle oss som har arbeidet for å verne Lofoten, Vesterålen, Senja og Træna mot oljeindustriens gambling med våre mest verdifulle naturressurser, smiler Bellona-lederen.

Bellona aksjonerte i 2019 mot oljeriggen West Hercules som skulle prøvebore på Træna. Bellona aksjonerte i 2019 mot oljeriggen West Hercules som skulle prøvebore på Træna.

 

Krav om varig vern av Lofoten
I 2020 skal forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet revideres. Faglig forum for norske havområder har foreslått å definere området ved Træna som særlig verdifullt og sårbart, på grunn av den viktige rollen området har i Lofotens økosystem.

– Resultatet av denne boringen bør gjøre det lettere å innlemme området i forvaltningsplanen til Lofoten og Barentshavet, slik at fisk, fugl og koraller får nødvendig beskyttelse i fremtiden, sier Hauge.

Bellona forventer at området nå vernes slik at det ikke tildeles flere lisenser i disse svært verdifulle og sårbare områdene.

– Klima- og miljøminister Elvestuen som tillot boringen, bør nå konsentrere seg om forvaltningsplanarbeidet og sørge for at denne typen risikoaktivitet i Lofoten ikke lenger vil være mulig, oppfordrer Hauge.

Skal nå bore CO2-lagringsbrønn
West Hercules er nå på vei til Northern Light lokasjonen, hvor den skal foreta boring av en brønn som skal brukes til CO2-lagring.

– Dette er et eksempel på hvordan Norge bør bruke oljeindustriens ressurser, slik at de kan bli en del av løsningen heller enn problemet, avslutter Hauge.