– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 20. mai, 2014
Nyheter
Slik saken foreløpig er opplyst ble det oppdaget en grop under brønnrammen der det ble funnet hydrokarboner den 17 mai.
-Etter det Bellona forstår pumper Statoil fortsatt boreslam ned i brønnen for å få kontroll over situasjonen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona mener det er sterkt kritikkverdig at Statoil ikke har informert offentligheten om dette på et tidligere tidspunkt, og om selskapet nå vet hva de driver med.
-Her hos oss ringer alarmklokkene. Bellona frykter at dette er en hendelse med et storulykkepotensial. Slike groper under brønnrammen er svært alvorlige, og gitt kommunikasjonen fra Statoil tyder dette på at selskapet ikke har kontroll på brønnen. Dette kan i verste fall være første skritt til full utblåsning, sier Hauge.
Bellona-lederen peker på at det er større potensial for en storulykke ved dette tilfellet enn dersom det hadde vært en lekkasje fra et rør.
Krever svar fra Statoil
Bellona krever nå at Statoil umiddelbart må informere offentligheten hvorvidt selskapet fortsatt pumper ned boreslam for å kontrollere situasjonen.
-Det har tidligere forekommet svært alvorlige hendelenser på Snorre A og Gullfaks C hvor man har måttet pumpe ned store mengder boreslam for å holde kontroll på lekkasjen, sier Hauge.
Gitt den manglende informasjonen fra Statoil kan man stille seg spørsmål hvorvidt det kan være snakk om hydrokarboner i grunnere intervaller, det som kan kalles overlagringen, som Statoil ikke helt har kontroll på nå. Ved nestenutblåsningen på Gullfaks C var det olje i grunnere intervaller (Lista-formasjonen) som Statoil ikke hadde kontroll på, og som overrasket oljeselskapet i mai 2010.
Vurderer politianmeldelse
-Dette har nå pågått i tre døgn og er meget alvorlig. Dette viser en arrogant ukultur med hemmelighold i Statoil som ikke er verdig et seriøst selskap som hevder de tar sikkerhet på alvor. Bellona følger saken nøye og vurderer politianmeldelse fortløpende, avslutter Hauge.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...