Nyheter

Bellona, Sønnico og Salto bygger ladekorridor for elbil Trondheim – Nordkapp

Bellona

Publiseringsdato: 23. mai, 2014

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

I løpet av den siste uka er åtte ladestasjoner for elbil installert mellom Trondheim og Nordkapp. - Nå er vi lei av å sitte i møter og snakke om infrastruktur, vi vet hva som trengs, så nå bare gjør vi det, sier Bellona-leder og elbilentusiast Frederic Hauge.

Åtte ladestasjoner er satt opp på én uke, det betyr at med litt mer engasjement fra flere aktører kan vi få opp nok stasjoner til at alle typer elbiler kan krysse landet på langs uten rekkeviddeangst, oppfordrer Bellona-lederen.

Antallet ladestasjoner her til lands begynner å vokse, men foreløpig har det vært veldig sparsomt nord for Trøndelag. Allerede i fjor sommer etablerte Tesla superhurtigladere i Sør-Norge mellom de store byene. Den siste uken har Bellona i samarbeid med elektrokonsernet Sønnico og Salto Ladestasjoner kjørt fra Trondheim til Honningsvåg i en Tesla og installert ladestasjoner langs veien.

– Vi har nå kommet til et punkt hvor elbil er blitt et reelt alternativ for veldig mange bilkjøpere, i alle deler av landet, takket være ambisiøs elbilpolitikk. Da må vi kunne forvente at også behovene for å kunne lade disse bilene dekkes, sier han.

– Ladestasjoner med Type 2-uttak kan lade alle moderne elbiler. De er forholdsvis rimelige å etablere og gir sikker og bekvem lading på inntil 22kW, sier Hedda Heyerdahl i Salto Ladestasjoner AS.  – Vi oppfordrer alle næringsdrivende langs landeveien til å etablere slike stasjoner og dermed gjøre det mulig for alle med elbil å reise landet rundt, fortsetter hun.

– Siden jeg kjørte Oslo-Nordkapp med Tesla Model S i fjor sommer har mange tatt kontakt og etterspurt offentlig tilgjengelige ladestasjoner nord for Trondheim. Det er derfor gledelig å kunne meddele at vi nå tar tak og får etablert slike ladestasjoner på hele åtte steder mellom Trondheim og Nordkapp, sier Hauge.

Ønsket ladekorridor

– Det er verdt å merke seg at alle aktørene vi kontaktet langs ruten var positivt innstilt til å etablere ladestasjoner, forteller Frank Jaegtnes i Sønnico AS.

– Ladeutfordringen var allerede kjent, da flere – spesielt hotellene – allerede har hatt stor pågang fra gjester som etterspør lademuligheter. Sammen med Salto Ladestasjoner og Bellona har vi fått opp en rimelig lavterskelløsning som enkelt kan oppgraderes til de løsningene Transnova etterspør i sin nasjonale strategi. Vi skulle gjerne rullet ut flere ladestasjoner før de store behovene melder seg i sommerferien, fortsetter han.

Transnova har nylig kommet med sin strategi for utbygging av ladeinfrastruktur i Norge, men har ikke valgt å ta med utbygging i Nord-Troms og Finnmark.

– Nord-Troms og Finnmark er da også deler av Norge, at ikke disse områdene inngår i Transnovas plan viser at det ikke er en nasjonal strategi, fastslår Frederic Hauge, som etterlyser større ambisjoner for videreutvikling av infrastruktur.  Selv vil han anbefale alle elbileiere å ta turen nordover i sommer og nyte den vakre nordnorske naturen.

Her er de nye ladestasjonene:

Namsskogan: Namsskogan Hotell, 7892 Trones – 2 ladere på 7,4kW

Mo i Rana: Comfort Hotell Ole Tobias, Thora Meyersgate 2, 8622 Mo i Rana – 1 lader på 7,4kW

Telemix/Telehuset Mo i Rana, Mellomvika 13, 8622 Mo i Rana – 2 ladere på 22kW

Fauske: Storgaten 82, 8200 Fauske– 2 ladere på 7,4kW

Narvik: Rica Narvik Hotell, Kongensgate 33, 8500 Narvik – 2 ladere på 22kW

Målselv: Målselv Fjellandsby, 9321 Moen – 2 ladere på 22kW

– Tromsø: Jekta Storsenter er Heiloveien 19, 9015 Tromsø – 2 ladere på 22kW

Alta: Rica Alta Hotell, Løkkeveien 61, 9509 Alta – 2 ladere på 22 kW

Honningsvåg: Rica Bryggen Hotell Honningsvåg: Vågen 1, 9750 Honningsvåg – 2 ladere på 7,4kW