Nyheter

Honda tester brenselsceller i minusgrader

3963774412ec84c437118720f8678fc6
Perfekt for en tur på hytta?

Publiseringsdato: 3. mars, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Problemet med brenselceller har tidligere vært at de risikerer å fryse i stykker dvs. hydrogenet fryser ikke, men vannet i membranen kan fryse og skape problemer.

Allerede i oktober i fjor kom de første meldingene om Hondas vintervennlige brenselcellebil. Denne uken sendte altså bilgiganten ut en pressemelding om at Honda FCX er testet ut på offentlige veier i Hokkaido i temperaturer ned til – 11 oC.

Som Bellona Web påpekte i oktober er ikke det største problemet å få brenselcellekjøretøy til å virke i minusgrader, men å parkere dem for så å starte opp igjen. I følge Honda er nå dette testet og FCXen startet opp på første forsøk og gikk som ei klokke etter å ha tilbrakt natta parkert ute i vinterkulda.

Testbilen var utstyrt med Hondas originale brenselcellestack. Spesielt med denne er at den er satt sammen på en måte som reduserer antallet komponenter med nærmere 50% sammenlignet med en vanlig stack.

I tillegg til å taktle lave temperaturer har FCXen utstyrt med Hondas brenselcellestack en rekkevidde på 40 mil på en tank hydrogen, mot 36 mil tidligere.

Honda sier de vil fortsette testingen av hydrogen brenselcellebiler i lave temperaturer, og at de planlegger å tilby biler drevet med brenselceller på markedene i USA og Japan allerede neste år.