Nyheter

Norges første hydrogenbåt

Norges første hydrogenbåt på vannet
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 31. august, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

I går ble Norges aller første hydrogenbåt presentert av Høgskolen i Buskerud og Høgskolen i Vestfold. Båten bruker brenselceller og slipper bare ut ren vanndamp. I tillegg er den nesten lydløs.

Etter å ha jobbet intensivt med å utvikle Norges første hydrogenbåt i ett år, var teamet bak ikke så rent lite stolte da pressen møtte opp for å se båten for første gang i går.

– Det er morsomt å se at dette fungerer! Alle har vært så engasjerte, både studenter og medarbeidere, så dette er veldig inspirerende, smiler professor Øivind Johannesen fra Høgskolen i Buskerud bredt.

Eneste i Skandinavia?

Sammen med kolleger og studenter fra sin egen høyskole og Høgskolen i Vestfold har Johannesen brukt noen tusen timer og rundt 400.000 kroner på å få en plastsnekke til å kunne gå på hydrogen ved hjelp av brenselceller.

bodytextimage_Hy_baat_alle_30_aug_07.jpg Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Hydrogenet om bord lagres delvis som gass i trykkflasker der trykket er 200 bar, og delvis i fast form ved hjelp av mindre metallhydridlagre.

Med ”full tank” kan Fram 21 kjøre i full fart i sju-åtte timer. Slakker man av på farten kan hydrogenet vare lengre. Fram 21 kan gjøre rundt 4,2 knop.

Blir mer tilgjengelig

Det finnes allerede fyllestasjoner for hydrogenbiler i Stavanger og Grenland. Hydrogenet er kostbart, men ifølge professor Johannesen vil prisen snart kunne ligge på det samme som bensin. Han ønsker å utvide aktiviteten rundt fyllestasjonene, slik at hydrogenet kan brukes på flere typer kjøretøy.

– Hydrogen og brenselceller må komme i større og større grad framover. Det er fortsatt mange som ikke tror på denne teknologien, så vi trenger å få opp øynene til en del politikere. Vi er helt avhengige av at det bevilges penger til videre forskning, sier han.

Fellowship

Både Bellona og professor Johannesen og det fagmiljøet han tilhører har bidratt i utviklingen av store supplybåter som skal bruke hydrogen og brenselceller, gjennom prosjektet Fellowship.

Fellowship er en sammenslutning av norske bedrifter som utvikler verdens første brenselcelle-drevne supplyskip. Disse supplyskipene vil bli brukt i norsk oljevirksomhet av rederiet Eidesvik.