–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 22. april, 2016
Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld
Nyheter
Nok en gang er bilbransjen tatt med buksene nede. Tyske myndigheter har funnet uregelmessigheter ved utslipp fra 18 ulike bilmerker, og alle de store, tyske bilprodusentene er involvert.
– Dette viser at store deler av bilbransjen er villig til å gjøre seg til kjeltringer for å spare noen kroner eller for å skåre bedre på EUs tester. Dette er lite annet enn juks og bedrageri, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Siden de norske bilavgiftene er basert på hvilke utslipp som er oppgitt i typegodkjenningene fra EU, må man anta at også den norske staten har tapt inntekter på dette jukset.
– Hele avgiftssystemet vårt er basert på juks. De fleste store bilprodusentene er nå avslørt i en eller annen form for juks, og det går ut over statens inntekter. Bilkjøpere blir også forledet til å velge feil biler, sier Hauge.
Jukset innebærer at utslippsrensingen blir slått av når temperaturen kommer under 10 grader. For Opel skal grensen være 17 grader.
– Det betyr at jukset slår ekstra ille ut for Norges del – her er det jo som regel under 17 grader. Ikke bare får staten for lite i avgifter; verre er det at bilprodusentene ødelegger luften vi puster inn og lyver om det, sier Hauge.
Han mener også bilkjøperne er ført bak lyset.
– De får en bil som slipper ut langt mer enn de er lovet når de kjøper bilen. I tillegg bruker de mer drivstoff enn de blir forespeilet. Altså er dette både et etisk og et økonomisk problem, sier Hauge.
Han mener det er bare én måte å unngå å bli lurt:
– Den eneste måten å være helt sikker på ikke å bli lurt, er å velge en bil uten eksospotte – altså en elbil, sier Hauge.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...