Nyheter

Bygger helelektrisk skip

Sverre Hjørnevik

Publiseringsdato: 31. mai, 2017

Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy

Et helelektrisk skip, det er hva The Fjords er i ferd med å bygge. - Et viktig skritt framover for en grønnere fjord-turisme, sier Bellonas Frederic Hauge

Et helelektrisk og fullstendig utslippsfritt skip, det er hva The Fjords holder på få bygget. – Et viktig skritt framover for en grønnere fjord-turisme, sier Bellonas Frederic Hauge

Passasjerfergen blir 42 meter lang, i karbonfiber og skal leve opp til navnet «Future of the Fjords.»

– Må bli miljøvennlig

– Dette skipet markerer en fantastisk utvikling innen sjøfarten. Det er også et gigantsteg framover for en grønnere fjord-turisme i Norge. The Fjords er et eksempel til etterfølgelse for hele shipping-industrien, og vi er stolte over å ha dem som vår samarbeidspartner, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Hauge mener det er på høy tid at turisttrafikken blir mer miljøvennlig, at nasjonale myndigheter må regulere skipsfarten på norske fjorder strengere.

– Turistene som kommer for å se vår ville og urørte natur vil i fremtiden ikke akseptere noe annet enn utslippsfrie opplevelser, sier Hauge.

Vision of the fjord - Flåm Future of the fjord blir en helelektrisk passasjerferge - tilsynelatende lik hybrid-søsterskipet her som kan gå på både strøm og diesel. Vision of the fjord ved Flåm. Credit: Sverre Hjørnevik

Grønne arbeidsplasser

Han mener The Fjords demonstrerer at dette er mulig, både når det gjelder drift og økonomi.

Det nye skipet er allerede under bygging ved båtbyggeriet Brødrene Aa i Hyen i Sogne og Fjordane.

– Her ser vi at det kommer grønne arbeidsplasser på Vestlandet fordi norske aktører følger med i timen når det gjelder klimaomstilling. Dette er bare starten, spår Bellona-lederen.

Blir elektrisk

The Fjords-direktør Rolf Sandvik er mer enn stolt over skipet de har bestilt. Det vil få det samme iøynefallende «fjellstidesignet» som søsterskipet, «Vision of the fjords»: Det er en katmaran-ferge med både el- og diesel-motorer som ble satt i drift i fjor sommer.

– Under huden er dette fartøyet noe helt annet enn «det gamle». Fremtiden er elektrisk, og vi vil ligge i tet, sier han.

– Når er i hvert fall halvparten av passasjerferge-trafikken her til lands helelektrisk?

– Dette går så fort, at jeg gjetter innen fem år. Kanskje det går fortere.

Koster

Skipet skal settes i drift i april 2018 og trafikkere Nærøyfjorden, samme strekning som søsterskipet.
«Future of The Fjords» vil koste 144 millioner kroner, 54 millioner mer enn søsterskipet.

En tilsvarende dieseldrevet sightseeingbåt ville kostet rundt 80 millioner kroner. Enova støtter prosjektet med et tilskudd på 17,8 millioner. Hver av båtene tar 400 passasjerer.