Nyheter

Frykter nytt Murmansk

(Foto: Ola Innset / Bellona)

Publiseringsdato: 5. august, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Bellona frykter at vraket av ”Full City” vil kunne bli liggende. Nå krever de løfter fra kystminister Helga Pedersen om at havaristen ikke blir et nytt ”Murmansk.”

– ”Full City” har gått på grunn under hardt vær og ligger langt opp i fjæresteinene, blant annet med en knaus som stikker langt opp i lasterommet. Det er ikke bare å trekke dette skipet av grunna, påpeker Sigurd Enge, skipper på Bellonas M/S Kallinika.

Vil ha garantier

Enge og Bellona har vært i området siden havariet ble kjent, og nå ønsker han garantier fra kystminister Helga Pedersen om at vraket vil bli tatt hånd om så raskt som mulig:

– Vi ønsker garantier fra kystministeren om at dette ikke blir noe nytt ”Murmansk”, men at det tvert i mot tas hånd om på en forsvarlig måte så raskt som fysisk mulig, slik at folk i området kan føle seg trygge, sier han.

Den russiske krysseren ”Murmansk” har ligget på grunn ved Sørvær i Finnmark siden 1994. I fjor ble det endelig besluttet at vraket som inneholder farlig avfall, og spor av radioaktivitet, skal fjernes.

Kan bli liggende

Selskapet ”Bukser & Berging” har ansvaret for bergingen av skipet, og de uttaler i dag at skipet kan bli liggende til 2010.

– Hvis fjerningsoperasjonen utsettes til neste år frykter vi at bergingsoperasjonen blir vanskeligere siden vinterstormene kan ødelegge skipet enda mer, sier Enge.

Uklart innhold

Det Panama-registrerte skipet ”Full City” grunnstøtte utenfor Langesund med 1000 kubikkmeter tungolje og 120 tonn lettolje om bord. Skipet var på vei til Yara på Herøya i Grenland for å laste gjødsel.

Det er fortsatt uklart hvor mye av oljen om bord som har lekket ut i naturen, men oljesøl har blitt observert over et svært stort område.