
IMO: Viktige grep mot begroing og vaklende steg mot nullutslipp
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. oktober, 2011
Skrevet av: Marianne Alfsen
Nyheter
Denne uken har den internasjonale komiteen, som skal utarbeide standarden, hatt møte i Bellonas lokaler i Oslo. En fem år lang prosess går mot slutten. Nå er det bare finjusteringer som gjenstår før standarden er klar.
– Vi håper at standarden kan tre i kraft i løpet av våren 2012, sier nordmannen Ragnar Gjørven.
Han leder komiteen, som ble opprettet av tre internasjonale tungvektere: International Organization for Standardization (ISO), International Electrotechnical Commission (IEC) og amerikanske Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). 30 representanter fra store elektrofirmaer, klasseselskaper og internasjonale havner deltar i utviklingen av standarden.
Skip trenger strøm, også når de ligger til kai – blant annet til lys, ventilasjon, oppvarming og drift av tekniske installasjoner. Vanligvis får skipene elektrisitet fra egne kraftverk ombord, som går på fossilt drivstoff. Ved å koble skipet på landstrøm ved kaien, reduseres utslippene av både CO2, NOX, SOX og partikler. I tillegg til å gi bedre luft lokalt, er landstrøm et fornuftig klimatiltak.
I USA finnes nå landstrøm i mange havner. I Norge lanseres det første landstrømanlegget på Hjortneskaia i Oslo mandag 10. oktober 2011.
– Både redere og havnemyndigheter har imidlertid brukt mangelen på en internasjonal standard som unnskyldning for ikke å satse på landstrøm. Vi har snart eliminert den unnskyldningen, sier Gjørven.
Du kjenner deg kanskje igjen: På ferietur i utlandet passer ikke mobilladeren i støpselet på hotellrommet. Slik er det for skip som skal koble seg på landstrøm også. Derfor er en felles, internasjonal standard så avgjørende for at landstrømløsningen skal realiseres globalt.
– Dette blir et uhyre viktig gjennombrudd for skipsfarten, som vi håper og tror vil sette fart i satsningen på tvers av verdenshavene, mener Sigurd Enge, rådgiver for marin forvaltning i Bellona.
Han og Bellona har engasjert seg aktivt i landstrømspørsmålet i flere år.
– Bellona har vist seg som en løsningsorientert pådriver, sier Gjørven, som setter pris på at stiftelsen har stilt sine lokaler til rådighet for komiteens avgjørende møte.
Sigurd Enge, rådgiver for marin forvaltning, 970 87 533, sigurd@bellona.no
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...
– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona...