
Svaret på Vestens mineralbehov ligger på land – ikke på havbunnen
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
Nyheter
Publiseringsdato: 9. september, 2015
Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge
Nyheter
Skipsfartsrådgiver Sigurd Enge i Bellona har i samarbeid med blant annet Maritim Bransjeforening i Norsk Industri og en rekke maritime næringsaktører kommet med innspill og konkrete forslag til ENOVA.
– Enova har gjort en grundig jobb med sitt nye program. De har lyttet til aktører som kommer med gode løsninger. Dette gir inspirasjon til Bellonas arbeid og bedre rammevilkår for næringslivet, sier Sigurd Enge, skipsfartsrådgiver i Bellona.
Bellona er klare på at det er helt avgjørende å realisere en overgang til lavutslippsløsninger som elektriske ferger.
– Dagens rammevilkår er tilpasset gårsdagen dieselmekaniske løsninger. Bellona har gjennom en fersk studie vist at elektrisk fremdrift lønner seg økonomisk for 70 % av den norske fergeflåten, sier Enge.
Han spår at dieselmotorer om kort tid blir å finne på museum.
– Dieselmotorer er forurensingens svar på skrivemaskiner med kulehode og rettetast. Det er ingen grunn til vente når det gjelder å få norske ferger over på elektrisitet. Å skape en elektrisk fremtid er virkelig en god måte å forvalte skattepengene våre på, sier Enge.
– Elektriske løsninger har litt høyere investeringskostnad, men mye lavere driftskostnad. Derfor har Bellona lenge etterspurt en finansieringsløsning der Enova går inn med finansieringsbistand som gjør dette bedriftsøkonomisk realiserbart. Dagens nyheter er derfor gode nyheter, sier Enge.
Kan være et endelig gjennombrudd for landstrøm
Landstrøm for skipssfarten er også en tilgjengelig løsning som har et stort potensiale for utslipps- og utgiftsreduksjoner.
Fraværet av et spleiselag med det offentlige har ført til en saktere utrulling enn Bellona har ønsket.
Bellona mener nå at Enova får en viktig rolle som jokeren som får fortgang rundt en infrastruktur med landstrøm i norske havner.
– Et flertall av redere, havner, kommuner, fylkeskommuner og Stortinget ønsker å ta i bruk landstrøm for å redusere utslippene, sier Sigurd Enge.
– En av flaskehalsene har vært tilgang til nok elektrisk kapasitet på kaiene og fergeleiene. Bellona mener myndighetene nå må gi nettselskapene oppgaven med å føre nok strøm frem til kaikanten. Det vil gjøre det lettere for både redere og havnemyndigheter å installere nødvendig utstyr, sier Enge.
Bellona mener også at dagens lansering på Hurtigruten nettopp viser mulighetene som finnes til havs.
– Hurtigruten viser i dag et eksempel på den store viljen og det fantastiske potensialet som næringen selv har til å redusere klimagassutslipp gjennom mange forskjellige løsninger. De er også en svært viktig ambassadør for norsk maritim næring og norsk kysttransport. De går tydelig foran på miljø og klima, og det gleder en som meg som har jobbet med lavutslippsløsninger i Bellona i snart 30 år, avslutter Enge.
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
– Økt mattrygghet vil kreve at vi gjennomfører den største omstillingen av matsystemet i moderne tid, sa Joakim Hauge, Bellonas internasjonale leder ...
Bellona publiserte nylig en rapport om «Klimamyter i sosiale medier» som avdekker at det er mellom 37-48% klimamyter og feilinformasjon i Motvind Nor...
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstil...