Nyheter

Fortsatt aksjoner mot Regionfeltet

Anders Haug Larsen lover kamp mot skytefeltet.
Natur og Ungdom

Publiseringsdato: 1. juli, 2003

Skrevet av: Anders Hauge

Aksjonister fra Natur og Ungdom og Folkeaksjonen Stopp Regionfelt Østlandet holder stand i Gråfjellet. Aksjonistene er inne i sin andre uke og blokkerer all byggevirksomhet i skytefeltet. Aksjonsviljen er fortsatt stor.

30 aksjonister fra hele landet sperrer fem anleggsveier inn i feltet. Bakgrunnen for aksjonene er en massiv motstand mot det som betegnes som et av Norgeshistoriens største naturinngrep.


Alvorlig naturinngrep

Forsvarets skytefelt Regionfelt Østlandet vil beslaglegge et 200 km2 stort område ved Rena i Åmot kommune i Hedmark. Området består av villmarkspreget og for en stor del tilnærmet urørt natur. Forsvaret vil årlig slippe ut store mengder miljøfarlige stoffer i feltet, deriblant 3,5 tonn av det svært giftige stoffet hvitt fosfor.


Fortsatt stor aksjonsvilje

Selv om aksjonistene har tilbrakt over en uke i feltet, er aksjonsviljen fortsatt stor. De har ingen planer om å gi seg med det første.


-Forsvaret bruker nok natur som det er og vi er derfor i mot beslagleggelse av ytterligere arealer, sier nestleder i Natur og Ungdom Anders Haug Larsen.


-Vårt primære mål er å stoppe Regionfeltet; det er fortsatt ikke for sent. Vi vil ta i bruk alle midler for å nå dette målet. Aksjoner er bare et av flere tiltak, avslutter en kamplysten Larsen.


Bellona støtter aksjonistene

Bellona berømmer NU og SRØ for deres engasjement i saken.


-Det er viktig med aksjoner av denne typen. Gjennom planleggingsprosessen har vi gang på gang sett at forutsetningene for Stortingets vedtak er blitt forandret. Blant annet skal Forsvaret nå bruke Renaelva, noe som ikke ble vurdert av Stortinget. Heller ikke forholdene omkring hvitt fosfor var fremme ved behandlingen, sier Bellonaleder Frederic Hauge.