
IMO: Viktige grep mot begroing og vaklende steg mot nullutslipp
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. februar, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Kroken dro til Russland på offisielt oppdrag for Norge, og skulle møte russiske representanter for å evaluere AMEC (Arctic Military Environmental Cooperation). Hun er viseformann for den norske delen av AMEC-prosjektet.
Fikk ingen forklaring
Til Bellona Web forteller Kroken at hun reiste alene. Hun forteller at hun ble holdt tilbake på flyplassen i fem timer – fra 16.30 til 21.30 onsdag kveld – etter å ha kommet gjennom passkontrollen. Deretter ble hun satt på første fly hjem.
Hun fikk ingen forklaring på hvorfor hun ble sendt ut av landet, og hun fikk heller ingen tolk, men hun forstod at alt var i orden med pass og visum.
– Jeg tror dette kan ha med jobben min å gjøre, sier Kroken til Bellona Web. Hun vet fortsatt ikke om hun er uønsket i landet, persona non grata, midlertidig eller permanent.
Overrasket
Atomfysiker og leder for Russlandsavdelingen i Bellona, Nils Bøhmer, kjenner Ingjerd Kroken godt fra arbeidet med atomavfall i Russland. Han er overrasket over utvisningen:
– Så langt har hun hatt god kontakt med russerne. Det kan være at hun har uttalt seg på en kritisk måte ved en eller annen anledning, men at hun ble erklært uønsket er overraskende.
AMEC-prosjektet
AMEC-prosjektet ble etablert i 1996 og var i utgangspunktet et samarbeid mellom forsvarsdepartementene i USA, Russland og Norge. I 2003 gikk også Storbritannia inn i AMEC.
Formålet har vært å håndtere militærrelaterte miljøproblemer, i hovedsak ubåt-dekommisjonering, i det sårbare arktiske økosystemet i Nordvest-Russland. Prosjektet får økonomisk støtte fra Norge.
Norge forlot prosjektet i 2006. I dag har norske myndigheter observatørstatus i AMEC.
Enormt problem
Problemene med gamle atomubåter på Kola er fortsatt svært store. Det ventes på at rundt 30 ubåter skal hogges opp på en miljøvennlig måte, og det er rundt 22.000 brenselsstaver som må håndteres og lagres på en fornuftig måte.
– Problemet er enormt, og det er de eldste og mest forurensende ubåtene som gjenstår, sier Bøhmer.
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...
– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona...