Nyheter

Gasslekkasje på Sleipner

(Foto: Harald Pettersen / StatoilHydro)

Publiseringsdato: 4. mars, 2008

Skrevet av: Ola Innset

228 personer ble evakuert under en gasslekkasje på StatoilHydros Sleipner-anlegg i Nordsjøen. Bellona frykter at lekkasjen skyldes manglende vedlikehold.

– Det skjer stadig nye uhell på norsk sokkel, og tillitten til oljeselskapene er nå svært tynnslitt, sier Elisabeth Sæther, fagmedarbeider i Bellona.

Dårlig vedlikehold

Det var natt til mandag at 228 personer ble satt i livbåtene da det ble slått gassalarm på Sleipner A-plattformen. Årsaken til uhellet er fortsatt ukjent.

Granskningen etter oljeustlippet på Statfjord A-plattformen i desember viste at vedlikeholdet ikke holdt mål. Utslippet var på 3840 kubikkmeter og ble karakterisert som norgeshistoriens nest største.

Slo alarm

Petroleumstilsynet (Ptil) slo alarm om det dårlige vedlikeholdet på norsk sokkel allerede i fjor sommer:

– Det vi har avdekket her er sjeldent alvorlig. Vi er forskrekket over at det står så dårlig til. Industrien må virkelig skjerpe seg, sa pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet (Ptil), til Petromagasinet da.

Ptil gjennomførte et tilsyn i fjor sommer, og resultatene skulle egentlig ikke offentliggjøres før jul. Men resultatene var så oppsiktsvekkende at Ptil valgte å gå ut med dem allerede i august.

Ikke nullutslipp

– Det er tydelig at oljeselskapene ikke tar miljø og sikkerhet så alvorlig som de hevder, sier Elisabeth Sæther.

– Dette bør være grunn nok til ikke å åpne flere havområder i nord for oljeutvinning. Oljeselskapene hevder de kan drive med nullutslipp, men det er åpenbart ikke sant, sier hun.