Nyheter

– Gratulerer med Mongstad!

Publiseringsdato: 12. desember, 2008

Skrevet av: Bellona

Aker Clean Carbon, Akers selskap for CO2-renseteknologi, har i konkurranse med internasjonale teknologiselskaper blitt innstilt som leverandør til testsenteret for renseteknologi på Mongstad.

– Mange år med store investeringer i teknologiutvikling innenfor CO2-rensing i Aker-systemet har gitt resultater. Det er bare å gratulere Aker, og det er også gledelig for Norge og norsk næringsliv at vi har aktører som lykkes i å utvikle klimaløsninger verden trenger, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

Gassnova kunngjorde fredag at Aker er innstilt som teknologileverandør til CO2-renseanlegget på Mongstad.

Mangeårig samarbeid

Bellona har i mange år samarbeidet med Aker om utvikling av teknologi for fangst og lagring av CO2.

– Vi har vært imponert over Akers vilje til å investere penger og kapasitet – mange år før politikerne kom på banen med konkrete prosjekter, sier Hauge.

Avgjørende teknologi

Han er glad for at et norsk selskap viser seg å være i front innen fangst og lagring av CO2, en teknologi Bellona mener er avgjørende nødvendig for å unngå dramatiske klimaendringer.

– Men det viktigste er at vi nå har flere selskaper på banen. Hittil har arenaen vært dominert av globale gigantselskaper, som japanske Mitsubishi Heavy Industries og amerikanske Fluor. Det gir mangfold at Aker nå befester seg som mulig framtidig leverandør av fullskala renseanlegg, sier Hauge.

Første skritt mot rensing

Testsenteret på Mongstad er første skritt mot CO2-rensing på Mongstad. Testsenteret skal bygge pilotanlegg for CO2-fangst i 2010 – før fullskala CO2-rensing skal være på plass i 2014.

Det har i dag blitt klart at det vil bli finansiering for 10 CO2-renseanlegg i EUs klimapakke. USAs nyvalgte president Barack Obama har uttalt at han vil bygge minst 5 CO2-anlegg.

– Aker er nå er i en spennende startposisjon i det racet som skal i gang med CO2-fangst i EU og i USA, sier Hauge fra den polske byen Poznan, hvor han deltar på FNs klimakonferanse.