Nytt fra EU: Skal man åpne for CO2-transport via skip?
Når Europakommisjonen forbereder seg til det neste forumet for industriell karbonhåndtering i oktober, øker fokuset på CO₂-infrastruktur, inkludert s...
Nyheter
Publiseringsdato: 26. januar, 2009
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
27.-29. januar gjennomføres en 48 timers tankesmie om klima og energi. Landets fremste eksperter skal utvikle de energiprosjektene som kan gi størst og raskest klimaeffekt innen 2020 i Norge.
– Vi er nødt til få til en enighet om hvordan vi kan få til en kraftig omlegging fra fossil til fornybar energi, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.
– Vi er veldig glade for å få dette til, og håper at dette samarbeidet vil bringe klimasaken i Norge et langt skritt videre, sier Ane Brunvoll, avdelingsleder for klima og energi i Bellona.
Arrangementet er et samarbeid mellom Energibedriftenes landsforening (EBL), Enova, Bellona, Natur og Ungdom og Norges Naturvernforbund. I tillegg har NVE deltatt i forberedelsene.
Solheim åpner
Campen starter tirsdag 27. januar kl 11.00 på et hotell i Oslo, og den innledes av miljøvernminister Erik Solheim. Ved avsluntningen to døgn senere, torsdag 29. januar, overrekkes prosjektforslagene til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
I løpet av 48 timer vil 58 eksperter og beslutningstakere innen klima/energi holdes isolert for å komme opp med åtte konkrete prosjekter som kan bidra til å oppfylle Norges klimamål innen 2020.
Deltakerne er hentet fra forskning, industri og øvrig næringsliv, myndighetsorganer og miljøorganisasjoner.
Etter dansk modell
Energy Camp som konsept er utviklet og brukt i Danmark, men er aldri før prøvd i Norge.
Campen skiller seg fra andre lignende opplegg ved at deltakerne følges opp av et stort apparat researchere, facilitatorer og andre som legger forholdene til rette for to døgns kreativ fordypning.
Campen er også annerledes ved at prosjektforslagene faktisk skal realiseres, med ny samling av deltakerne og full evaluering når det har gått en viss tid.
Sentrale problemstillinger
Blant problemstillingene som tas opp er:
• Hvordan får vi utløst lønnsom energieffektivisering i industri og bygg?
• Hvordan fase ut olje til oppvarming og erstatte med fornybare energikilder?
• Hvordan få til elektrifisering av veitransport?
• Hva må til for å øke innslaget av fornybar energi i driften av olje- og gassproduksjonen?
• Hvor mye kan vindkraft og vannkraft bidra med?
• Hvordan kan strømnettet utvikles for å legge til rette for en overgang fra fossil til fornybar energibruk?
Les mer om Grønn Boks Energy Camp på www.gronnboks.no og www.energycamp.dk.
Når Europakommisjonen forbereder seg til det neste forumet for industriell karbonhåndtering i oktober, øker fokuset på CO₂-infrastruktur, inkludert s...
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...