Nyheter

Bellona krever utvidet siktelse mot havari-kapteinen

Sigurd Enge,seniorrådgiver i Bellona.
Sigurd Enge, Bellona, her på befaring ved havaristen Full City utenfor Langesund.
(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 4. august, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Kapteinen på skipet som gikk på grunn utenfor Langesund, og forårsaket oljesøl langs hele sørlandskysten, risikerer to års fengsel. Bellona ber om at siktelsen utvides.

Kapteinen om bord på Full City ble i går siktet for å ha brutt rapporteringsplikten, da skipet begynte å drive natt til fredag 31. juli, med fare for personers sikkerhet og miljøødeleggelser.

Politiet tok mandag ut siktelse mot kapteinen, for å ha brutt Skipssikkerhetslovens §37 om manglende rapportering. Kapteinen kan dermed bli straffet med opp til to års fengsel.

Vurderer utvidet siktelse

Politiadvokat Siri Karlsen bekreftet i går at politiet vurderer å utvide siktelsen, både i omfang og til flere personer.

Bellona mener politiet bør utvide siktelsen til også å gjelde Skipssikkerhetslovens §15, for manglende vakthold, med en strafferamme på ett år.

Skipet drev i 20 minutter uten at de viste tegn til handling eller meldte i fra om problemer. Vi mistenker at vaktholdet ikke har vært som det skulle ha vært sier Sigurd Enge, skipper på Bellonas M/S Kallinika og erfaren sjømann.

– Viktig signal

Enge er lettet over at det er blitt tatt ut siktelse:

– Det er grov miljøkriminalitet han er siktet for. Denne siktelsen sender et viktig signal ut til vanlige folk som er berørt av ulykken, samtidig som siktelsen også vil ha en preventiv effekt, sier Enge til VG Nett.

Språkproblemer

Han tror også at manglende språkkunnskaper hos skipets nøkkelpersonell har medvirket til at skipet havariets hendelsesforløp.

– For å kommunisere på radio må man kunne engelsk, sier han.

«Full City» lå på anker utenfor Langesund da det blåste opp til storm utenfor Langesund natt til fredag. Skipet endte på grunn like utenfor Langesund, og har forårsaket oljesøl langs hele kysten, fra Larviksfjorden til Grimstad.

Les mer om forliset og omfang av oljesøl hos Kystverket

Bellonas krav

Her er Bellonas viktigste krav til Regjeringen, i etterkant av oljesølet fra Langesund:

•    Gjennomgang av rutiner for å gripe inn ovenfor et skip som ikke svarer når det blir anropt av Trafikksentralen.

•    Økte bevilgninger for å sikre statlig slepebåtberedskap i Sør-Norge og strengere krav til kvaliteten på oljevernutstyret.

•    Forbud mot bruk av tung bunkersolje til skip som går i norske farvann.