Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. mars, 2010
Skrevet av: Håvard Lundberg
Nyheter
Dagens seminar var sitt første av fire arbeidsseminar som Bellona arrangerer om Klimakur og virkemidler. Formålet er å diskutere virkemiddelforslag med ulike aktører i forbindelse med høringsprosessen til Klimakur-arbeidet. Det var CO2-håndtering (CCS) og elektrifisering av sokkelen ved bruk av ren kraft, som stod på dagsorden i dag.
Foreslår virkemiddelpakke for elektrifisering
Marius Holm, nestleder i Bellona, presenterte Bellonas virkemiddelforslag for delelektrifisering av sokkelen.
– Det er særlig tre områder på norsk sokkel som skiller seg ut når det gjelder elektrifisering av eksisterende felt. Disse kan stå for utslippsreduksjoner på 2,25 millioner tonn CO2 innen 2020, med en akseptabel tiltakskostnad, sa Holm.
Bellona foreslår at Olje- og energidepartementet velger ut hvilke områder som skal elektrifiseres og at staten tar utbyggingskostnadene for å legge kabler ut til disse områdene. Det innføres en egen kraftavgift for alle lisenser på norsk sokkel som betaler ned de opprinnelige kabelkostnadene, og en nettariff som dekker driftskostnadene på kablene. Lisenser i utvalgte områder får tilknytningsplikt til kablene og selskapene må selv dekke ombygningskostnader.
– Konklusjonenes time er kommet
Presentasjonene av Klimakur under dagens seminar (se pdf i høyre meny) viser at det er et begrenset tidsvindu der viktige beslutninger må tas. Jo lengre man venter med å ta en avgjørelse om elektrifisering av noen områder, desto dyrere og mer krevende blir det.
– Vi kan ikke fortsette å utrede uten å konkludere. Konklusjonenes time er kommet, og flere av de virkemidlene som Bellona løfter opp virker interessante, sa Eirin Sund (Ap) i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
CO2-håndtering avgjørende
Bellona mener det er viktig å bestemme seg for hvilke CO2-håndteringsprosjekter som skal gjennomføres i tillegg til prosjektene på Kårstø og Mongstad, og har tidligere foreslått ulike CCS-klynger.
– Staten må dra lasset på CO2-håndtering i en tidlig fase, sa Holm i Bellona.
Nicolai Astrup fra Høyre stilte spørsmålstegn ved om Norge organiserer arbeidet med CO2-håndtering på en god nok måte, og viste til CO2-håndteringprosjekt i Storbritannia som har betydelig lavere kostnader enn det for eksempel Statoil har beregnet at fullskala CO2-håndtering ved Mongstad vil ha.
Seminarrekke
Bellona arrangerer flere seminarer med utgangspunkt i Klimakur, med fokus på ulike sektorer. Onsdag 17. mars er det transport som står for tur, 18. mars er det biogass og 23. mars skal virkemidler i industrien diskuteres.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...