Bellona etablerer senter i Lofoten
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyt...
Nyheter
Publiseringsdato: 2. september, 2011
Skrevet av: Ruth Lothe
Nyheter
Kurt Oddekalv har nå innrømmet at det bare var tull.
Oddekalv har tidligere stått fram og sagt at han har stjålet rotenon fra den pågående rotenonbehandlingen av Vesnavassdraget. Dette er rotenon han lovte å levere tilbake.
Tømte rotenon i oppdrettsanlegg
Til Fiskeribladet Fiskaren hevdet Oddekalv at han har ”tømt store mengder rotenon rundt Lerøy Seafoods oppdrettsanlegg i Sørfjorden ved Vaksdal i Hordaland. Tusenvis av fisk vil dø.”
– Vi har rotenonbehandlet 8 merder. Vi stilte oss noen meter unna og så at rotenon drev inn, sier en fornøyd Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund til bladet.
Bakgrunnen for dumpingen av rotenon skal være at Lerøy Seafoods anlegg ligger i et område der kommunen ikke ønsket å ha oppdrett fordi det er midt i vandringen til villaksen.
Dårlig dømmekraft
Aksjonen i Sørfjorden føyer seg inn i en rekke hendelser hvor Oddekalv har vist manglende vurderingsevne for å løse alvorlige miljøproblemer. Under messen Aqua-Nor i Trondheim spredde Oddekalv illeluktende skit på messeområdet, han iførte seg finlandshette under en aksjon ved dypvannsdeponiet utenfor Malmøykalven i Oslofjorden, noe som ga assosiasjoner til terrorisme eller bankran.
Nå bruker han altså giften rotenon for å ta livet av både oppdrettsfisk og tilfeldig villfisk.
– Kurt Oddekalv har tydeligvis ikke forstått forskjellen på hærverk og sivil ulydighet, sier Fredric Hauge i Bellona. – Vi i miljøbevegelsen har lang tradisjon for aksjoner, men de har alle vært ikke-voldelige. Vi har aldri stukket av, men alltid vært tilstede under hele aksjonen og latt oss arrestere mens vi har argumentert for vår sak.
Bellona, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og WWF stiller seg helt uforstående til det Kurt Oddekalv nå sier han han gjort.
– Vi har overhodet ikke sansen for løgn og bedrag. Det er viktig å være faktabasert og etterrettelig for å bevare troverdighet i miljødebatten, sier Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom.
Gunnar Album, fiskerirådgiver i Naturvernforbundet, har denne kommentaren:
– Vi bruker masse energi å motarbeide lakseindustrien og det Kurt Oddekalv har gjort det hjelper kun industrien, ikke oss.
Slett aksjonsform
– Oppdrettsnæringen har mange uløste miljøutfordringer, men dette er ikke måten å løse disse problemene på, sier Rasmus Hansson i WWF.
Bellona og de andre miljøvernorganisasjonene er enige om at giftbehandling av oppdrettsfisk er en slett aksjonsform. Rotenon vil ikke bare ta livet av oppdrettsfisken, men også villaksen og andre arter i området.
Hvis det skulle vise seg å være noe annet enn rotenon som er kastet i vannet som ikke er skadelig, så er aksjonen basert på et falskt grunnlag og må fortsatt karakteriseres som uverdig.
Kontaktpersoner for pressen:
Naturvernforbundet:
Lars Haltbrekken, leder, lh@naturvernforbundet.no, 91 61 21 91 (mob)
WWF:
Rasmus Hansson, generalsekretær, rhansson@wwf.no, +47 906 86 313
NU:
Ola Skaalvik Elvevold, leder, ola@nu.no, 416 85 031
BELLONA:
Ruth Lothe, kommunikasjonsrådgiver, ruth@bellona.no, 905 11 493
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyt...
– Hvorfor ikke servere kyllingavskjær til laksen? Det gjøres for eksempel i Chile, som også er store på fiskeoppdrett. Vi trenger nye råvarer til nor...
I anledning Bellonas 30-årsjubileum i Brussel, arrangerer vi vår første Bellona Climate Action Conference. Konferansen starter med key note av Kurt V...
– Det produseres 540 000 tonn plastavfall årlig i Norge, noe som tilsvarer 100 kilo plastavfall per person. 46 prosent av identifiserbart søppel lang...