Nyheter

Jubler for Statoils nye fornybar-fond

Statoil oppretter et nytt fon som skal investere 1,7 mrd kr i fornybar energi.
Vindparken på Hitra
(Foto: Statkraft)

Publiseringsdato: 16. februar, 2016

Skrevet av: Bellona

- Nå flyttes kapitalen ditt vi trenger den. Dette betyr 1,7 mrd kr mindre til forurensning, og tilsvarende mer til nye løsninger, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

I dag varslet Statoil at de oppretter et nytt venturefond som skal investere i vekstselskaper innen fornybar energi. Fondet blir på 1,7 milliarder kroner og skal bygges opp over fire til sju år.

– Dette er gledelig. Nå flyttes kapitalen ditt vi trenger den! Dette er 1,7 mrd mindre til forurensning og tilsvarende mer til gode løsninger, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han mener det er bra at Statoil på denne måten høster erfaringer, slik at de i neste omgang kan gå inn med enda mer penger.

– I dag fortjener Statoil ros, selv om de gjør mye stygt ellers, sier Hauge.

 

ingressimage_frederic_03_1.jpg Frederic Hauge mener det er svært gledelig at Statoil nå flytter kapital til nye og renere energikilder.

Verden satser på fornybar energi

Ifølge Bloomberg New Energy Finance går over 70 prosent av alle nye energiinvesteringer globalt, inn i fornybare energiprosjekter.

– Det er skummelt å være en kjempe på oljeføtter i 2016. Statoil skaffer seg nå flere bein å stå på. Det er ikke bare smart, men tvingende nødvendig, sier Bellonas seniorrådgiver Runa Haug Khoury.

Hun mener det nye fondet viser at Statoil endelig skjønner alvoret og vil være med inn i fremtiden:

– Dette er symbolsk for den energifremtiden vi er på full fart inn i. Statoil ser de enorme mulighetene som vokser frem innen fornybar energi og et energisystem i endring, sier Khoury.

RunaHaugKhoury_2 Fagsjef i Bellona, Runa Haug Khoury. Credit: Daniel Sannum Lauten/Bellona

Kina leder an

Bloombergs tall fra januar i år viser at det i fjor ble investert mer penger i vind- vann- og solkraft enn noen gang tidligere: over 2900 millarder kr på verdensbasis. Investeringsnivået er seksdoblet fra 2004. Kina var i fjor den aller største investoren i det fornybare markedet, mens Europa hadde sitt svakeste år siden 2006.

– Det store spørsmålet er hvorvidt et presset Statoil som står midt oppe i nedbemanninger vil klare å opparbeide seg et godt nok kunnskapsnivå om disse nye markedene. Selskapets kjernekompetanse er olje og gass, mens mandatet til dette venturefondet har et svært bredt nedslagsfelt. Det vil kreve stor kompetanse på investeringer inn i et nokså nytt marked som endres lynraskt, sier Khoury.

Solceller på eget tak er nå billigere enn strøm fra nettet i hele 20 amerikanske stater. Dette kan bli situasjonen for 42 av USAs stater innen 2020.

– Dette er en svært positiv utvikling i land som trenger å legge om sin fossile strømproduksjon, slik som USA. En ting er sikkert: fornybarrevolusjonen skjer, sier Runa Haug Khoury.